Opnieuw leren fietsen met de ergotherapeut

Lekker buiten zijn en bewegen is belangrijk. Zeker voor onze cliënte Beppie. Door een lichamelijke aandoening was fietsen voor haar helaas lastig geworden. Het lukte haar niet meer om een voet snel genoeg op de trapper van haar fiets te zetten. Hierdoor slingerde ze steeds bij het wegfietsen en daar werd ze onzeker van. Een val van haar fiets (door het uit balans raken na ineens te moeten remmen voor een pizzabezorger) maakte de angst om te vallen groter. Op iets breken zit Beppe al helemaal niet te wachten. En zo stond haar fiets sinds afgelopen zomer in de garage.

Ergotherapie en een aangepaste fiets

Maar fietsen is belangrijk voor onze cliënt. En dus ondernam ze actie. Ze zette zich over haar angst heen en onder begeleiding van de ergotherapeut van LIJV, stapte ze aan het Molenpad in Boxtel op een aangepaste tweewieler (de lage instapfiets Van Raam Balance). De eerste meters waren spannend maar ze deed het! Ze kon haar voet makkelijk op de trapper zetten en fietste zo weg met deze fijne fiets. De elektrische ondersteuning (in de volksmond kennelijk een “zuchtje” genoemd) voelde de eerste meters nog wat onwennig. Maar na een paar rondjes was het alsof ze nooit op een andere fiets had gereden. Beppie heeft weer vertrouwen in haar eigen ‘fietsen’. Ze kan niet wachten tot haar aangepaste fiets wordt geleverd. Zodat we weer gewoon zelf haar boodschappen kan doen, ergens een terrasje pakken of gezellig samen met haar man een lange(re) fietstocht maken. Met de nodige koffie-en-iets-lekkers-stop natuurlijk, want tussenin uitrusten en bijtanken is ook belangrijk 😉

Dagelijkse dingen weer kunnen doen

De ergotherapeut adviseert en traint mensen (kinderen, volwassenen, ouderen) die door lichamelijke of psychische achteruitgang, moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Zoals bijvoorbeeld het zich verplaatsen buitenshuis. Een fietstraining met een aangepaste fiets, zoals een lage instapfiets of driewielfiets, doen we daarom regelmatig. In de fietstraining oefenen en verbeteren de vaardigheden om je zelfstandig buitenshuis te kunnen verplaatsen. Onze ergotherapeut leert je bijvoorbeeld op een andere manier op- en afstappen op de fiets, zodat dit weer veilig kan.

Ergotherapie in basispakket zorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering heeft iedere Nederlander recht op 10 uur ergotherapiebehandeling per kalenderjaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, kunnen daar nog een aantal extra uren in zitten. Je kunt onze ergotherapeut inschakelen zonder verwijzing. LIJV heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze ergotherapeut ontmoet je op onze locatie, of komt, als dat nodig is, bij je thuis. Samen bespreken jullie dan jouw wensen en de mogelijkheden. Hieruit volgt vervolgens een behandelplan om weer te kunnen doen wat jij graag wilt! 

Ergotherapie leren fietsen
Waarom ?
  • Bij LIJV draait het om jou;
  • Wij kijken verder dan je fysieke klacht;
  • Wij helpen je álles uit je lijf te halen;
  • En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt;
  • Met deskundigen in elk specialisme kijken we breed naar jouw gezondheid, vitaliteit en leefstijl;
  • Wij zijn dé expert in de regio op het gebied van fysiotherapie en handtherapie.
Meerdere behandellocaties

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch

Jacob van Maerlantstraat 100*
5216 JM Den Bosch

Vivaldistraat 8
5216 EL Den Bosch

*Tijdelijke locatie; Chopinstraat 18, Den Bosch wordt verbouwd

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.