Specialisme

Manuele therapie

Snel weer soepel en pijnvrij bewegen

Soms werkt je lichaam even niet mee en is bewegen moeilijk en/of pijnlijk. Bijvoorbeeld omdat je door je rug bent gegaan, last hebt van je nek, je heup of enkel…  Het is dan een goed idee om eens met een manueel therapeut te gaan praten. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het verlichten en verhelpen van pijn- en bewegingsklachten.

Een manueel therapeut maakt – het woord manueel zegt ’t al – gebruik van zijn handen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken en te verhelpen. Met hele specifieke technieken zorgt hij/zij ervoor dat je snel (weer) soepel en pijnvrij kunt bewegen. Daarbij hoor je dan soms een knappend of krakend geluid. Sommige mensen ervaren de behandeltechniek als een vreemd gevoel, maar pijnlijk is het niet. Ook krijg je adviezen en oefeningen voor thuis om klachten in de toekomst te voorkomen.

Wat is manuele therapie?

De fysiotherapeut gespecialiseerd in manuele therapie heeft extra kennis en vaardigheden van met name de gewrichten. Van zowel gewrichten van de wervelkolom als de gewrichten van de ledematen. De manueel therapeut focust zich tijdens een behandeling op het lichaam als één geheel. Daarmee wordt bedoeld dat de oorzaak van de pijn misschien wel op een andere plek zit dan waar jij deze ervaart. Tijdens een behandeling is zacht trekken aan, of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende om stoornissen in het gewricht op te heffen. Soms beweegt de manueel therapeut de gewrichten wat sneller. Dan kan het zijn dat je een knappend of krakend geluid hoort, wat overigens niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar.

Wanneer manuele therapie?

Voorbeelden van klachten waarbij de manueel therapeut je kan helpen:

 • hoofd- en nekpijn;
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten;
 • elleboogklachten;
 • restklachten na verstuiking.

Hoe ziet een manuele therapie behandeling eruit?

Een behandeling start met een intake. Met behulp van een uitgebreid vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert de therapeut te achterhalen waar de ‘oorzaak’ van de klachten zit.  De behandeling bestaat uit een aantal specifieke technieken die de gewrichten beter laten functioneren en de houding en bewegingen verbetert. De effecten zijn vaak direct merkbaar; je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Het kan ook voorkomen dat gewrichten, al dan niet van de wervelkolom, een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan resulteren in instabiliteit met als gevolg klachten als pijn en uitstraling. De manueel therapeut geeft in dat geval trainingsadviezen waarmee jij jouw spieren stabieler kunt maken.

Zonder verwijsbrief

Voor manuele therapie is een verwijzing van je huisarts of specialist niet nodig. Mocht aanvullende informatie nodig zijn, dan overleggen wij na jouw toestemming met je huisarts of specialist. Manuele therapie is opgenomen in de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.

Jouw LIJV-experts
Paul Smulders

Paul Smulders

Manuele therapie

Paul Smulders

Manuele therapie
Rianne Boot

Rianne Boot

Manuele therapie

Rianne Boot

Manuele therapie
Karin Brekelmans

Karin Brekelmans

Manuele therapie

Karin Brekelmans

Manuele therapie
Waarom ?
 • We doen waar we goed in zijn
 • Altijd up-to-date in ons vakgebied
 • Expert op het gebied van complexere klachten

Meerdere behandellocaties

Fysiotherapie in Boxtel

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Fysiotherapie in Den Bosch

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 EW Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.

LIJV is er voor jou
Hallo 👋 Hoe kunnen wij jou helpen?