Valpreventie
Hoe ouder, hoe sterker
Je bent zo jong als je je voelt. Maar ja, dat lijf hè? Dat denkt er anders over. Spieren worden zwakker met de jaren, het wordt moeilijker je evenwicht te bewaren en botten worden poreuzer. De kans op vallen neemt dan ook toe als je een dagje ouder wordt. De gevolgen van een val kunnen variëren; van blauwe plekken, kneuzingen en schaafplekken tot hoofdletsel en botbreuken. De consequenties kunnen heftig zijn. Het is belangrijk het risico op vallen tot een minimum te beperken. En dat kan, met valpreventie!
Wat is valpreventie?
Valpreventie bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, vooral uit het voorkómen van een val. We starten altijd met een analyse: Ben je al ooit gevallen? Neemt je spierkracht of balans af? Is je bril nog goed op sterkte? Eet je goed? Daarna geven we adviezen en gaan we trainen. Het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen herkent. En we gaan aan de slag met stabiliteit en spierkracht.
Hoe ziet een valpreventietraject eruit?
Door stabiliteit en spierkracht te trainen sta je letterlijk en figuurlijk steviger op je benen en wordt de kans op een val kleiner. We trainen op verschillende manieren; binnen en buiten, individueel of in groepsverband. Met balans- en krachtoefeningen, maar ook met looptraining op verschillende ondergronden voorkom je ‘die stomme val’. Tijdens het trainen staat veiligheid altijd voorop. Gaan we samen naar buiten, dan zorgen we, wanneer nodig, voor een juist loophulpmiddel. Naast het trainen kan een ergotherapeut helpen met de juiste aan huisaanpassingen of hulpmiddelen. Na het valpreventietraject kijken we graag mee naar een passend beweegaanbod. Zo blijf je ook voor de lange termijn stevig op de been!
Zelfredzaamheid
Valpreventie betekent niet alleen de kans op een nare valpartij verkleinen maar ook zelfstandig en met (zelf)vertrouwen die dingen kunnen blijven doen die je graag doet. Door te trainen zorg je voor een sterk lijf. Je zorgt ervoor dat je activiteiten kan blijven doen en thuis kan blijven wonen. Zo houd je de regie in eigen handen!
Valpreventie ouderen
Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Iedere vijf minuten maakt een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Bijna de helft van alle valongelukken veroorzaakt verwondingen als hersenletsel of botbreuken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En om het risico te verkleinen kun je naast de valpreventietraining ook kleine aanpassingen doen om vallen in huis te voorkomen, zoals losliggende kleden weghalen of een stevige stroeve trapleuning. Lees meer tips op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Jouw LIJV-experts
Maayke Kooistra
Maayke Kooistra
Pien van Bommel
Pien van Bommel
Wendi Linke
Wendi Linke
Marlon van Schijndel
Marlon van Schijndel
Sylvia Kamp
Sylvia Kamp
Jorik van Loon
Jorik van Loon
Waarom ?
- We doen waar we goed in zijn;
- Samen kijken we naar wat wél kan;
- We komen naar jou als jij even niet naar ons kunt;
- Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.
Meerdere behandellocaties
Fysiotherapie in Boxtel
Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel
Fysiotherapie in Den Bosch
Den Bosch
Chopinstraat 16
5216 EW Den Bosch
Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch
De Fysio Online
Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.