Fysieke belasting

Lekker doorwerken zonder lichamelijke klachten

Tillen, duwen, dragen, trekken…Verzetten je medewerkers dagelijks fysiek zwaar werk dan worden spieren en gewrichten zo intensief gebruikt dat uitval door lichamelijke overbelasting een risico is. Het is belangrijk dat je medewerkers de gezondheidsrisico’s van fysieke belasting herkennen, beperken en voorkomen. Ze zijn zich namelijk niet altijd bewust zijn van hun manier van werken en onderschatten het belang van een gezonde werkhouding en tussentijds herstel.

Wat is lichamelijke belasting?

2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijk belastend werk. Jouw medewerkers kunnen door lichamelijke overbelasting
gezondheidsklachten en zelfs een beroepsziekte ontwikkelen. Meer dan de helft van de werknemers geeft aan gezondheidsklachten te hebben, waarbij klachten aan arm, nek en schouder (KANS) het meest voorkomen. Sectoren waar  lichamelijke overbelasting relatief veel voorkomt zijn de bouw, industrie, agrarisch & groen, vervoer en de zorg.

Overbelasting voorkomen

Er zijn verschillende factoren van invloed op de fysieke belasting en de risico’s die dat met zich mee brengt. Natuurlijk moet er gekeken worden naar de technische maatregelen die genomen kunnen worden genomen om het werkt te verlichten. Of organisatorische, door fysiek zware taken te af te wisselen met lichtere. Maar belangrijk is ook dat medewerkers inzicht krijgen in hun eigen manier van werken. Dat doen we bij LIJV bijvoorbeeld met behulp van een spierspanningsmeter. Deelnemers ervaren dan zelf het effect van werkhoudingen en -technieken op de spierspanning.

Arbeidsfit blijven

De overheid wil dat werknemers langer doorwerken, ook bij fysiek zwaar werk. Hoe bevorder je de  gezondheid vitaliteit van je medewerkers, zodat ze het volhouden tot aan hun 67e? Hoe zorg je dat zij duurzaam inzetbaar zijn én blijven? Wij geloven dat eigen regie de sleutel is tot duurzame prestaties. Bewustwording, haalbare, realistische doelen en medewerkers helpen naar hun eigen gedrag te kijken en daarvan te leren, motiveren je medewerkers daadwerkelijk tot actie.

Meer weten? Onze experts fysieke belasting vertellen je graag meer over hoe jij en je medewerkers lekker kunnen (blijven) werken, op afstand en op kantoor. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Klantverhaal

Een gezonde werkhouding en tussentijds herstel bij fysieke belasting
Lees nu

Klantverhaal

Gezonde medewerkers; voor Bernhoven een zaak van werkgever en werknemer
Lees nu

Blog

Tillen is denkwerk
Lees nu

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.