Een gezonde werkhouding en tussentijds herstel bij fysieke belasting

Ballast Nedam

Ballast Nedam is groot in de wereld van bouw en infrastructuur. Werk je in deze sector dan heb je een fysiek beroep. Zwaar tillen, werken in een ongunstige houding of het werk met trillend gereedschap kan fysieke klachten opleveren. Ballast Nedam (er)kent de risico’s en heeft haar beleid zo ingericht dat de gezondheid en welzijn van haar medewerkers wordt beschermd. Daarom worden de medewerkers actief ondersteund bij de stap naar een gezonde werkstijl en duurzame inzetbaarheid

De aanleiding

Bij Ballast Nedam Road Specialties heerst een cultuur van aanpakken, ‘niet lullen, maar poetsen’. Dit is wel kenmerkend voor de wegenbouw. Er wordt hard gewerkt en collega’s staan altijd voor elkaar klaar. Met het fysieke werk dat men uitvoert kunnen er sneller gezondheidsrisico’s ontstaan. Medewerkers zijn zich niet altijd bewust van de belangen bij een gezonde werkhouding en tussentijds herstel tijdens dagelijkse werkzaamheden.

Wat we wilden bereiken

Het doel van het programma is om het domein gezondheid & duurzame inzetbaarheid binnen Ballast Nedam nóg beter op de kaart zetten. Hiermee willen we de bewustwording van (werk)houding en -gedrag bij de medewerkers vergroten, inzichtelijk maken wat het belang is van een gezonde werkstijl en leren hoe ze grip kunnen houden op hun gezondheid. Overkoepelend is het van belang dat de medewerkers hierin zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Hoe we dat gedaan hebben

Tijdens een inventariserende rondgang was er een bedrijfsfysiotherapeut aanwezig op de werkvloer om de dagelijkse werkzaamheden van de medewerkers in kaart te brengen en tegelijkertijd ’training on the job’ te geven.

In de training Fysieke Belasting was er o.a. aandacht voor gezonde werk- en tiltechnieken en het creëren van tussentijds herstel. Omdat informatie nu eenmaal beter beklijft wanneer je ‘ervarend leert’ werd gebruik gemaakt van een ouderdomservaringspak (GERT) en myofeedbackapparatuur.

Om tot gedragsverandering naar een gezonde werkstijl te komen is borging nodig. Een bedrijfsfysiotherapeut van LIJV heeft na de training Fysieke Belasting daarom de buitendienstmedewerkers op locatie bezocht en meegekeken. Waar nodig kregen ze direct ergonomische tips en adviezen.

Ook aan de slag met het thema Fysieke Belasting? Wij zijn specialist in het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers door blijvende gedragsverandering. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.