Specialisme

Ademhaling

Grip krijgen op je klachten door jouw adempatroon te optimaliseren.

De ademhaling is van essentieel belang om te leven. Gemiddeld ademen we tussen de 12-20 keer per minuut, dat komt gemiddeld op 23.000 keer per dag. Hiervan gebeurt zo’n zeker 95% onbewust. 

Wat doet een therapeut met expertise in ademhaling?

Op het moment dat er langdurig factoren spelen die het normale adempatroon verstoren of beïnvloeden, denk aan een longaandoening, langdurige ziekte of stress; raakt je lichaam gewend aan deze “nieuwe” manier van ademen. Vervolgens wordt dit als het nieuwe normaal gezien, waardoor het adempatroon blijvend verandert. 

Deze veranderingen kunnen zijn op het gebied van ademtechniek en mobiliteit (hoge ademhaling, ademen door de mond, stijfheid van de ribben), of de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt; maar vaak is er sprake van een combinatie van deze factoren. 

Door de directe invloed van je ademhaling (via het autonome zenuwstelsel) op veel verschillende lichaamsprocessen, kan een veranderd adempatroon, ook wel dysfunctioneel adempatroon, voor heel veel verschillende lichamelijke klachten zorgen.
Daarnaast  kan de ademhaling ook veel invloed hebben op (de ervaring) stress of angst.

Met gerichte oefeningen, inzicht in je klachten èn de oorsprong hiervan gecombineerd met adviezen over de toepassing in je dagelijks leven, kunnen we je ondersteunen om jouw adempatroon te optimaliseren en weer grip te krijgen op jouw klachten. 

Wanneer therapie bij ademhaling?

Voorbeelden van klachten waarbij onze therapeuten kunnen helpen.

  • Longaandoeningen (bijvoorbeeld COPD, Astma of Longfibrose) 
  • Hyperventilatie 
  • Post-Covid 
  • Autonome disbalans 
  • Dysfunctioneel adempatroon 
  • Stress en spanningsklachten 
  • Allergieën

Bundelen van onze krachten

Wij werken nauw samen met huisartsen, paramedici, longartsen en andere specialisten in de regio. Door het bundelen van onze krachten kunnen we je nóg beter helpen. We hebben ‘korte lijnen’ en snel contact wanneer dat in het belang van jouw gezondheid is. 

Zonder verwijsbrief

Je kunt bij ons terecht zonder verwijsbrief. Of na verwijzing van je huisarts of specialist. 

Jouw LIJV-experts
Maaike Kooistra

Maayke Kooistra

Specialist Ademhaling

Maayke Kooistra

Specialist Ademhaling
Waarom ?
  • We doen waar we goed in zijn
  • Altijd up-to-date in ons vakgebied
  • Expert op het gebied van complexere klachten

Meerdere behandellocaties

Ademhaling therapie in Boxtel

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Ademhaling therapie in Den Bosch

Den Bosch

Jacob van Maerlantstraat 100*
5216 JM Den Bosch

Vivaldistraat 8
5216 EL Den Bosch

*Tijdelijke locatie; Chopinstraat 18, Den Bosch wordt verbouwd

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.

LIJV is er voor jou
Hallo 👋 Hoe kunnen wij jou helpen?