Specialisme

ReAttach

Stress- en emotieregulatie en persoonlijke groei

Anne en Mieke zijn momenteel bezig met een opleidingstraject tot ReAttach therapeut via de academie van dr. Paula Bartholomeus. Zij zitten in de afrondende fase en onderdeel hiervan is het geven van deze vorm van therapie in onze praktijk.

REA-watte?

ReAttach is een interventie die door Dr. Paula Bartholomeus ontwikkeld is om kinderen en volwassenen te ondersteunen bij het verwerken van psychologische stress en het ontwikkelen van een stresstolerantie, adaptieve (pro)-actieve coping stijlen en veerkracht.

De kracht van Reattach is dat je tijdens de sessie niet hoeft te praten over wat je hebt meegemaakt, waar je last van hebt, wat je wil veranderen of wat je wil verwerken. We staan vaak niet stil bij de manier waarop we dingen verwerken. Wanneer er in de verwerking een belemmering optreedt, merken we dat eerdere gebeurtenissen ons functioneren blijven beïnvloeden. Het lukt onvoldoende om gedachten of herinneringen los te laten. We krijgen er last van als we letterlijk ‘vol’ blijven zitten met onverwerkte informatie. Wanneer de stress verwerking aan wordt gepakt kan spanning zakken.

Je zou ReAttach kunnen zien als een lichaamsgerichte psychotherapie waarbij de therapeut je helpt om sterker te worden door (gemiddeld 5 keer) een training te doen. Het maakt gebruik van stemgebruik, denkopdrachten en lichte ritmische aanraking op de handen. Het zorgt ervoor dat je zelf in staat komt de juiste informatie op te halen, te registreren en te (her)plaatsen. Door ReAttach ontstaan er nieuwe inzichten, krijg je meer rust en kun je werken aan persoonlijke leerdoelen. En, het mag ook gewoon leuk zijn! Je zult persoonlijk groeien door op een goede manier om te gaan met onaangename gedachten, gevoelens en ervaringen, en te focussen op wat echt belangrijk is in jouw leven.

Met welke klachten kan ik voor ReAttach terecht? 

ReAttach kan onder andere helpen bij klachten die te maken hebben met:

 • Chronische pijnklachten
 • Blokkades in ontwikkeling door moeilijkheden op persoonlijk of sociaal gebied (zoals pesten, negatief zelfbeeld, rouwverwerking)
 • Moeilijkheden met plannen en organiseren
 • Angst, stressklachten, burn-out
 • Posttraumatische stress
 • Aandachtsproblemen en prikkelverwerking
 • Vermoeidheidsklachten
 • Long Covid
 • Disuse van bijvoorbeeld een arm of been

Onze focus ligt vooral op volwassenen maar ook kinderen zijn zeker welkom voor een kennismaking!

Hoe gaat dat in zijn werk, ReAttach? 

Tijdens een intakegesprek inventariseren Anne of Mieke de problematiek. We proberen te achterhalen welke belemmeringen jij ervaart, waar je graag aan zou willen werken en wat je zou willen leren. Direct erna gaan we die eerste keer meteen van start met de eerste sessie. Je krijgt associatieve denkopdrachten waardoor het lijkt alsof er geen antwoorden komen op de vragen die gesteld zijn. Door gebruik te maken van verschillende trommeltempo’s op de handen zorgen we voor een goede zintuiglijke informatieverwerking. De behandeling duurt ongeveer 25 minuten. Jij hoeft de therapie alleen te ondergaan, je kan niets verkeerd doen. Na ongeveer een week wordt de tweede sessie ingepland. De sessie start altijd kort met een inventarisatie hoe de afgelopen week is gegaan. Welke problemen ervaar je? Welke vaardigheden zouden helpend zijn? Wat wil je leren? Tussen de 2e en 3e sessie mag best iets langer de tijd zitten en ook de sessies daarna mogen gerust wat variëren. Doorgaans is de 5e sessie de laatste en vindt ook de eindevaluatie plaats.

Wordt ReAttach vergoed? 

ReAttach behandelingen kunnen gedeclareerd worden via een eventuele vergoeding voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering. Een andere mogelijkheid is om de behandelingen zelf te betalen. Kijk daarvoor bij onze tarieven fysiotherapie. De eerste behandeling is een dubbele afspraak (intake en behandeling). Je hebt geen verwijzing nodig.

Jouw LIJV-experts

Anne Kraaijeveld

Anne Kraaijeveld

ReAttach

Anne Kraaijeveld

ReAttach
Mieke van der Steen

Mieke van der Steen

ReAttach

Mieke van der Steen

ReAttach
Waarom ?
 • We doen waar we goed in zijn;
 • Samen kijken we naar wat wél kan;
 • We komen naar jou als jij even niet naar ons kunt;
 • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.

Meerdere behandellocaties

Fysiotherapie in Boxtel

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Fysiotherapie in Den Bosch

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 EW Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.

LIJV is er voor jou
Hallo 👋 Hoe kunnen wij jou helpen?