Werkdruk

Prestatievermogen verbeteren

Als je druk bent, als er veel van je wordt gevraagd, op je werk en privé, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Zolang de balans tussen inspanning en ontspanning maar klopt kun je lekker hard werken. Klop dit niet, blijf je te lang doorgaan en herstel je te weinig, dan wordt de werkdruk te hoog en liggen burn-out klachten op de loer.

Wat is werkdruk?

Je hebt last van een te hoge werkdruk als er geen balans meer is tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van jezelf of je medewerker. We maken een onderscheid tussen objectieve en subjectieve werkdruk. Het eerste gaat over zaken als werkuren en deadlines. Het tweede vertelt juist hoe mensen de druk ervaren. Werkdruk is niet hetzelfde als werkstress. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Een te hoge werkdruk kan wel werkstress veroorzaken. Werk is niet altijd dé oorzaak, persoonlijke omstandigheden kunnen ook meespelen. Zo zijn conflicten en ongewenst gedrag ook oorzaken van werkstress.

Hoe omgaan met werkdruk

Een beetje werkdruk is helemaal zo slecht nog niet. De meeste mensen hebben het nodig om te kunnen presteren. Het is niet verkeerd om uitgedaagd te worden maar je moet het werk op tijd kunnen loslaten en tijd nemen om te herstellen. Het toverwoord is dus balans. En omdat geen mens gelijk is (de een kan meer hebben dan de ander) is het belangrijk de werkbelasting af te stemmen op de capaciteiten van de medewerker.

Werkdruk verlagen

Stress is een normale (gezonde) lichamelijke reactie op een bepaalde situatie. En zonder werkdruk geen prestatie. Het helpt om efficiënt te werken en meters te maken. De kunst is wel om een goede balans te houden. Een beetje stress is positief maar chronische stress leidt tot problemen. Hersteltijd nemen, tijd om op te laden, is daarom een vereiste. Dat betekent ook dat je (tijdelijke) onbereikbaar moet kunnen zijn. Het is belangrijk om daar als leidinggevende, samen met je medewerkers, afspraken over te maken. En hoe ga je om met pauzes? Is dat een verkapt werkoverleg of echte hersteltijd? Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maak het onderwerp bespreekbaar!

Langdurige stress

Als je constant verhoogde stress ervaart en de balans tussen inspanning en ontspanning zoek is, heeft dat serieuze gevolgen. Chronische stress kan lichamelijke klachten geven zoals: slaapproblemen, maag- en darmklachten en een bloeddruk die permanent verhoogd is. Daarnaast heeft langdurige stress een nadelig effect op je immuunsysteem waardoor je weerstand verzwakt. Maar stress die een langere tijd aanwezig is heeft, niet in de laatste plaats, ernstige gevolgen voor de mentale gezondheid. Symptomen zijn bijvoorbeeld: geheugenverlies, een opgejaagd gevoel, angstig zijn en je neerslachtig voelen. Langdurige stressklachten resulteren vaak in overspannenheid en kunnen uiteindelijk een burn-out veroorzaken. De gemiddelde hersteltijd van een burn-out ligt tussen de 3 maanden en een jaar. Het is dus geen overbodige luxe om langdurige stress te voorkomen.

Signalen burn-out

17% van de werkende Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Burn-out klachten zijn (nog) geen burn-out, maar reden genoeg om actie te ondernemen en het tij te keren. Om daadwerkelijke uitval te voorkomen is het belangrijk om te leren de signalen daarvan bij je collega’s te herkennen. Voorbeelden van kenmerken zijn: vergeetachtigheid, emotionele uitbarstingen, lage irritatiegrens, een vermoeide uitstraling, een cynische houding en het maken van meer fouten. Maar je ziet ook dat sommige medewerkers het juist proberen te verbloemen of zich steeds vaker terugtrekken. Een eenduidig teken is er niet, iedere medewerker reageert anders. Het is juist de verandering in het gedrag van je collega die je zou kunnen waarschuwen. In de podcast: Werkstress les(s); houdt grip op werkdruk, vertellen Paul van Haaren en Karin Terpstra, experts mentaal herstel bij LIJV, meer over het herkennen van burn-out symptomen.

Burn-out preventie

Valt een medewerker eenmaal uit dan duurt het gemiddeld 8 maanden voordat een medewerker weer hersteld is. Burn-out symptomen leren herkennen en investeren in preventie levert je als werkgever veel op. Naast de financiële voordelen ervaren werkgevers die aandacht hebben voor werkdruk, minder verloop en meer tevreden en gelukkige medewerkers. Lees meer over het optimaal blijven presteren ondanks de hoge werkdruk. En neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze oplossingen.

Meer weten? Onze experts mentale fitheid vertellen je graag meer over hoe jij en je medewerkers lekker kunnen (blijven) werken, op afstand en op kantoor. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

LIJV Podcast afbeelding uitgelicht

Podcast

Werkstress les(s); houd grip op werkdruk
Luister nu
Presteren hoge werkdruk uitgelicht

Blog

Optimaal presteren als de werkdruk hoog is
Lees nu
Bevlogen medewerkers

Blog

Hard gewerkt? Dan ook hard herstellen
Lees nu

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.