Blog: Hard gewerkt? Dan ook hard herstellen

Het was een pittig jaar voor velen van ons. Er werd behoorlijk wat gevraagd van onze energiebatterij. De vele online vergaderingen, vaak rug aan rug gepland. Het vanuit huis werken met eventueel het thuisonderwijs als bonus. Communicatie niet live, maar vaak via mail of chat. Misschien ook mooie uitdagingen om je tanden in te zetten. In ieder geval stonden we het afgelopen jaar veel ‘aan’. En dat is op zich prima. Aan staan, energie gebruiken is namelijk wat we doen.

Energie

We gebruiken energie voor zaken die tegen zitten als we gejaagd of bezorgd zijn. We gebruiken ook energie voor zaken waar we vol voor willen gaan als we gemotiveerd en betrokken zijn. We noemen dat wel negatieve en positieve stress. En stress hoort erbij. Het is niet altijd leuk maar we ontkomen er vaak niet aan. Maar of je nu positieve of negatieve stress hebt ervaren het kost in beide gevallen veel energie. De batterij trekt leeg en het is hoog tijd voor herstel.

Supercharger

Daarbij zien we dit jaar dat veel mensen de batterij tussentijds minder vaak hebben opgeladen. Geen weekendjes weg of een uitje naar een concert of museum. Minder sociale contacten en minder actief in de fitnesszaal of het sportveld. Dan is het zeker zaak om goed te herstellen en de batterij weer aan de oplader te leggen. Het liefst aan een supercharger!

5 tips om hard te herstellen in je vakantie

# 1 Pak een boek

Ook als we moe zijn is er de neiging om druk te zijn met het nieuws, social media en andere informatiebronnen. Zorg dat je ook momenten hebt met weinig prikkels zoals het lezen van een boek. Als je hoofd nog vol zit is het in begin lastig om langer te lezen. Begin dan gewoon met een paar bladzijden. Zo train je jouw hersenen of meer focus te krijgen.

# 2 Wandel of zwem

Door te bewegen rem je jouw stress-systeem. Maak een lekkere wandeling en pak lekker een kop koffie. Of trek actief wat baantjes in het zwembad. En ga daarna lekker op je handdoekje wat uitrusten.

# 3 Luister een podcast

We hebben ongeveer 50.000 gedachten per dag en die kunnen soms maar rond blijven spoken. Door een podcast te luisteren kun je opgaan in een verhaal. Hierdoor komen je gedachten meer tot rust.

# 4 Vertraag en geniet

Als je een mooi gebouw ziet, een prachtig uitzicht hebt of de zon lekker op je rug voelt branden geniet daar echt van, ben je bewust van dat moment. Als je bewust geniet maak je endorfine aan. Dat geeft een lekker gevoel en verlaagt stress.

# 5 Lummel

Plan je dagen niet (allemaal) vol. Maar zorg dat je rustig op kunt staan. Blader wat door een tijdschrift, slenter een rondje en kijk wat om je heen. Probeer niet altijd nuttig of effectief bezig te zijn. Zo komen je hersenen beter tot rust.

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Paul van Haaren

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.