Blog Karin Terpstra: Workpace

‘Jaaa, dat programma ken ik wel, dat is super irritant! Was ik net in gesprek met een klant, bevriest mijn scherm. Toen heb ik hem er meteen weer afgegooid.’

Dit is zo’n beetje de gemiddelde reactie van deelnemers aan de opleiding tot Ergocoach als ik hen vraag naar de ervaringen met Workpace. Ik snap het overigens heel goed, hoe vervelend moet het zijn om niet verder te kunnen werken als je iemand aan de lijn hebt!

Zorg dat het vóór je werkt (in plaats van tegen je)

Toch biedt het pauzeprogramma Workpace veel voordelen en kan het mensen helpen in het voorkomen of verminderen van klachten. Ook kan het een steuntje in de rug zijn wanneer iemand zijn werkhouding wil veranderen, of wanneer iemand zijn herstelgedrag wil verbeteren. Maar dan is het wel zaak om het programma goed in te stellen, zodat het vóór je werkt, in plaats van tegen je. Het belangrijkste om te weten, is dat je het waarschuwingsniveau op ’laag’ kan zetten. Dan kun je eventueel een reminder wegklikken en zal je scherm niet bevriezen. Ook kun je zelf kiezen welk herstelmoment je aan zet, door het vinkje bij deze pauze aan of uit te zetten.

Gedragsverandering kost tijd

Workpace is een hulpmiddel om je eigen gedrag te veranderen. Dat is moeilijk en het kost ook tijd om nieuw gedrag in je systeem te krijgen (3 maanden staat er gemiddeld voor). Wat kan helpen, is om voor jezelf duidelijk te hebben wat je graag wil bereiken. Wil je je mentaal fitter voelen? Dan heb je er waarschijnlijk profijt van als je vaker even opstaat vanuit je zittende houding. Dan verbetert namelijk je doorbloeding en krijgen je hersenen weer meer zuurstof. Je kan de workpace-break dan zo instellen dat je elke 30 minuten een herstelmoment krijgt van 1 minuut.

Micropauzes

Heb je regelmatig last van spierspanningshoofdpijn? Misschien zit je heel statisch achter je bureau en kan het helpen om regelmatig een micropauze te nemen. Deze pauze duurt maar 10 seconden, maar geeft je wel even de tijd om je werkhouding te verbeteren en om een korte rekoefening uit te voeren.

Doordat je Workpace aanpast aan je eigen wensen en behoeften is het makkelijker om het moment ook even te pakken.

Heb je hulp nodig bij het instellen van Workpace? Neem dan eens contact op met een Ergocoach. Advies kan gelukkig ook online gegeven worden.

Karin Terpstra

Trainer / coach & expert Leefstijl

Karin Terpstra

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.