Blog: Een hoofd vol zaadjes

Paul van Haaren, trainer / coach en expert Mentaal herstel bij LIJV

7.00 uur, de wekker gaat. Onnodig eigenlijk want ik lag al zéker een uur klaarwakker in bed. In mijn hoofd heb ik de agenda van vandaag al 12 keer doorlopen. Daarnaast besloot mijn brein me nog even te herinneren aan de enorme klus waarmee ik bezig ben. En ook gedachten als: zou de afname van Corona besmettingen doorzetten? Red mijn moeder ‘t? Wat maken die vogels een verschrikkelijke herrie, de kinderen moeten straks aan het schoolwerk, passeerden de revue. Nu toch maar opstaan, ontbijten en de laptop aanslingeren.

Informatie altijd en overal

Gelukkig is er informatie beschikbaar, eigenlijk altijd en overal. Ik zet mijn laptop aan en start Outlook op om mijn agenda te checken. Alweer 9 nieuwe mailtjes. Snel screenen of er wat urgents bij zit. Voor ik het weet is het een half uur later. Oh ja, ik wilde mijn agenda bekijken… 10.00 uur alweer. De tijd vliegt. Tussen de bedrijven door werp ik een vlugge blik op nu.nl voor het laatste nieuws, altijd leuk. Topsporters klaar voor afname Coronamaatregelen. India start economie weer op. Zorgmedewerkers hebben het zwaar. Is er ook nog ander nieuws dan corona? Maar goed, ik ben weer bij. De plicht roept.

Wordt de wereld ooit weer hetzelfde

Er staat een videovergadering op de planning. “Kun je me horen?” “Ik zie je wel maar hoor je niet!…oh ja, nu wel.” Na mijn online overleg even een appje naar de kids om te vragen hoe het aan het thuisfront is. Daarna weer in de werkfocus. Wanneer het werk gedaan is, boodschappen doen voor het eten van vanavond.

Als ik het laatste bord in de vaatwasser heb gezet, plof ik op de bank voor de TV. Keuze uit 10 informatieprogramma’s, met allemaal hetzelfde onderwerp. “Wat denkt u? Wordt de wereld weer ooit hetzelfde?”, “Neemt het aantal burn-outs toe als we niet op vakantie mogen?”. Deze vragen, waar nog niemand een antwoord op heeft, worden driftig beantwoord door verschillende BN’ers. Ál die meningen, alléén maar speculeren over ‘wat als’… ik merk dat ik er kriegelig van word.

Onrustzaadjes de baas

We staan bloot aan duizenden prikkels per dag. Vaak heel leuk of interessant, soms irritant of zorgwekkend. Elke prikkel plant zich als een zaadje in mijn hoofd. Als ik voor een goede voedingsbodem zorg, ontspringt dit kleine zaadje tot een gedachte. Soms een leuke gedachte, soms een neutrale, soms een vervelende gedachte. Die gedachten kruipen omhoog op momenten dat ik er niet op zit te wachten. Dat maakt me onrustig.

Stop! Ik wil hier niet steeds aan denken. Maar waar zit die stopknop? Je hebt niet in de hand wat je overkomt, wel hoe je ermee omgaat! Dus zorg dat de voedingsbodem voor die ‘onrustzaadjes’ slechter wordt, zorg dat ze niet ontkiemen. Met onderstaande tips blijf je de ‘onrustzaadjes’ in je hoofd de baas:

 1. Beweeg veel
  Bewegen leegt je hoofd. Je kunt je bovenkamer even leeg maken door een tijdje iets fysieks doen. Dus, plan je beweging en kom letterlijk in actie!
 2. Zoek de natuur op
  Dompel je onder in de natuur. Voel de wind, de warmte van de zon. Luister naar de vogels… en geniet van deze weldadige rust.
 3. Zorg voor een dagritme
  Een vast dagritme geeft duidelijkheid en regelmaat. Het geeft je rust!
 4. Blijf in contact
  Contact is een aspect dat samenhangt met geluksgevoel. Het haalt je uit de sleur en maakt je vrolijk.
 5. Spreek je gevoel uit
  Gedeelde smart is halve smart. Praten over wat je bezighoudt kan opluchting geven. Maar waak ervoor om veel te speculeren over ‘wat als..’.
 6. Word geen slaaf van het nieuws
  Volg niet al het nieuws, ook niet over Corona. Beperk het tot enkele keren per dag, op gezette tijden.

Accepteer!

Naast het ondermijnen van je gedachtestromen is het zaak te accepteren dat gedachten hun eigen leven leiden. Accepteer dat die gedachten er zijn, vecht er niet tegen want dat is Pokon voeding voor een grotere onrust. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar door je hiervan bewust te zijn en eraan te werken wordt je er wel beter in!

Voel jij je onrustig? Blijf je maar piekeren? Je weet dat het anders kan maar het lukt je niet?

Wij helpen je graag. Misschien is de Webinar ‘Rust in je hoofd’ iets voor je? Neem anders contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Paul van Haaren
Trainer / Coach & Expert Mentaal herstel

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Paul van Haaren

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.