Blog: Oh nee, de vakantie komt er aan!

Over een kleine 5 weken is het zover, de zomervakantie begint. Al kiezen we dit jaar massaal voor een vakantie in Bad Hintergarten, Saint-Bel-étage sur Souterrain of een andere plek in eigen land, voor velen is de vakantieperiode hét moment om de batterij weer even op te laden en daarna weer fris en vol energie op het werk te verschijnen. Toch zijn er ook mensen voor wie vakantie een enorme bron van stress is, die er huizenhoog tegenop zien. Want vakantie betekent het doorbreken van het dagelijks ritme. Loskomen van je bekende patronen, gewoontes… verandering van omgeving.

Heerlijk ontspannen?

We hebben vakantie om te genieten en te ontspannen, even niets te ‘moeten’. Iedereen viert vakantie op zijn/haar eigen favoriete manier. Waar de één houdt van lekker met de zon meedraaien op het strand, houdt de ander juist van actief bezig zijn, wandelen in de natuur of cultuur snuiven. ‘Loskomen’ van wat je normaal doet.

Aan de ene kant is het een fijn idee om even los te komen en aan de andere kant is dát ook juist waar je tegenop ziet. Apart fenomeen eigenlijk.

Slaap

Al weer een tijdje geleden sprak ik een aantal mensen over vakantie buitenshuis en wat dan bedreigend is voor het slapen.

Een ander bed, een ander kussen…het is altijd wennen. Is het er rustig? Zouden er veel muggen zitten? Dat continue gezoem rond je hoofd. Kan ik weer op muggenjacht de hele nacht. Dat wordt vast weer helemaal niks, dat slapen daar. Ik kom gesloopt terug! Moeten we wel gaan?

Allemaal gedachten die jouw brein produceert om je vakantie te verpesten nog vóórdat je in de auto zit om te vertrekken naar je vakantieadres.

Niet expres

Dat doet je brein niet expres hoor! Het bedoelt het eigenlijk best goed. Je brein wil je waarschuwen voor een eventuele bedreiging. Natuurlijk bestaat de kans dat je niet goed slaapt buitenshuis. Alles is anders dan normaal. En daar moet je op voorbereid zijn, of niet soms?

Je wil eigenlijk héél graag op vakantie, maar je brein maakt je wijs hoe dramatisch het wel niet kan worden.

Gewoon gaan

Dat ellendige brein zou je toch het liefst thuislaten? Je wil tenslotte op vakantie om lekker te genieten en te ontspannen. Nou, dan zit er maar één ding op, gewoon gaan! Hoppa, met brein en al. Inclusief alle gedachten. Lekker dan, daarmee is mijn probleem nog niet opgelost. Ik maak me serieus zorgen over het slapen daar. Ik hoor het je denken. En ik snap het.

Een andere aanpak

Wat denk je, helpt ‘t als jij je zorgen maakt? Als jij jezelf dingen blijft afvragen? Kom je daardoor dichter bij de oplossing: een lekkere, ontspannen vakantie?

Ja? Top, gefeliciteerd! Nee? Dan is het misschien de hoogste tijd om eens een andere aanpak te proberen 😉.
Ik help je hier graag bij. Stuur mij een mail of bel 073 – 689 07 90.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Slaap oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.