Blog: Een heup breken? No way! Valpreventie voor ouderen

Je bent zo jong als je je voelt. Maar ja, dat lijf hè? Dat denkt er anders over. Spieren worden strammer, het evenwicht wordt minder en botten worden zwakker. De kans op vallen neemt dan ook toe als je een dagje ouder wordt. De gevolgen van een val kunnen variëren. Van blauwe plekken, kneuzingen en schaafplekken tot hoofdletsel en botbreuken. De consequenties van valongevallen bij ouderen kunnen behoorlijk heftig zijn.

Vallen bij ouderen

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de senioren minimaal één keer valt. Dit betekent dat er elke 5 minuten een 65-plusser behandeld wordt op de SEH voor de gevolgen van een val. En die gevolgen kunnen soms ernstig zijn. Niet om je bang te maken maar er zijn ouderen die overlijden na een gebroken heup als gevolg van een vervelende valpartij. Voorkomen is daarom ook beter dan genezen!

Valpreventie

Valpreventie bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, vooral uit het voorkómen van een val. In ons Senioren behandelcentrum hebben we een rustige prikkelarme oefenruimte. Hier gaan we aan de slag met stabiliteit en spierkracht. Door stabiliteit en spierkracht te trainen sta je letterlijk en figuurlijk steviger op je benen en wordt de kans op een val kleiner. Dat trainen doen we op verschillende manieren. Zowel binnen als buiten. Met balans- en krachtoefeningen maar ook door looptraining op verschillende ondergronden, waaronder een Belgisch trottoir (losliggende tegels :-)). Tijdens het trainen staat veiligheid altijd voorop. Gaan we samen naar buiten dan zorgen we voor een juist loophulpmiddel, mocht dit nodig zijn.

Risicofactoren

Trainen in ons Senioren behandelcentrum helpt je een vervelende val te voorkomen, en het is erg gezellig  😉, maar we vinden het zeker zo belangrijk om te kijken naar iemands thuissituatie. Hoe is de woning ingericht? Is er voldoende loopruimte? Zijn er factoren die mogelijk struikelgevaar vormen? Denk bijvoorbeeld aan en hoogpolig kleed, een hoge drempel of een losliggend snoer in huis. Maar ook wanneer er iemand gehaast naar de deur loopt wanneer de bel gaat of bij nachtelijke toiletbezoek zonder een lampje aan te doen, ligt er gevaar op de loer. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. Naast de omgevingsfactoren kijken we ook naar zaken die te maken hebben met de persoon zelf. Dat kunnen medische aandoeningen zijn zoals een verminderd zicht of duizeligheid.

Zelfredzaamheid

Valpreventie betekent niet alleen een nare valpartij voorkomen maar ook zelfstandig en met (zelf)vertrouwen die dingen kunnen blijven doen die je graag doet. Ook als je een dagje ouder bent 😉.

Tips om vallen te vookomen

We nodigen je graag uit om een afspraak te maken in ons Senioren behandelcentrum. Ik of een van onze andere specialisten geriatrie fysiotherapie vertellen je graag over hoe je je lekker lang zelfstandig en veilig kunt blijven functioneren.

Hierbij alvast 3 tips om vallen te voorkomen:

  • probeer met je voeten breed te staan als je iets oppakt of uit een kastje pakt;
  • train je beenspieren door zonder handen uit je stoel op te staan;
  • mocht je onverhoopt toch een keer vallen? Sta niet gelijk op. Als je te snel opstaat kun je namelijk wat licht in je hoofd worden vanwege een dalende bloeddruk.
Pien van Bommel

LIJV-expert Geriatrie fysiotherapie

Pien van Bommel
Waarom ?
  • Gespecialiseerd in ouderenzorg.
  • Rustige, prikkelarme oefenruimte.
  • Begeleiding in kleine groepen.
  • Specifieke oefenapparatuur voor senioren.
  • Behandeling aan huis (wanneer nodig).

Meerdere behandellocaties voor valpreventie bij ouderen.

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.