Specialisme

Valpreventie

Hoe ouder, hoe sterker

Je bent zo jong als je je voelt. Maar ja, dat lijf hè? Dat denkt er anders over. Spieren worden zwakker met de jaren, het wordt moeilijker je evenwicht te bewaren en botten worden poreuzer. De kans op vallen neemt dan ook toe als je een dagje ouder wordt. De gevolgen van een val kunnen variëren; van blauwe plekken, kneuzingen en schaafplekken tot hoofdletsel en botbreuken. De consequenties kunnen heftig zijn. Het is belangrijk het risico op vallen tot een minimum te beperken. En dat kan, met valpreventie!

Wat is valpreventie?

Valpreventie bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, vooral uit het voorkómen van een val. We starten altijd met een analyse: Ben je al ooit gevallen? Neemt je spierkracht of balans af? Is je bril nog goed op sterkte? Eet je goed? Daarna geven we adviezen en gaan we trainen. Het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen herkent. En we gaan aan de slag met stabiliteit en spierkracht.

Hoe ziet een valpreventietraject eruit?

Door stabiliteit en spierkracht te trainen sta je letterlijk en figuurlijk steviger op je benen en wordt de kans op een val kleiner. We trainen op verschillende manieren; binnen en buiten, individueel of in groepsverband. Met balans- en krachtoefeningen, maar ook met looptraining op verschillende ondergronden voorkom je ‘die stomme val’. Tijdens het trainen staat veiligheid altijd voorop. Gaan we samen naar buiten, dan zorgen we, wanneer nodig, voor een juist loophulpmiddel. Naast het trainen kan een ergotherapeut helpen met de juiste aan huisaanpassingen of hulpmiddelen. Na het valpreventietraject kijken we graag mee naar een passend beweegaanbod. Zo blijf je ook voor de lange termijn stevig op de been!

Zelfredzaamheid

Valpreventie betekent niet alleen de kans op een nare valpartij verkleinen maar ook zelfstandig en met (zelf)vertrouwen die dingen kunnen blijven doen die je graag doet. Door te trainen zorg je voor een sterk lijf. Je zorgt ervoor dat je activiteiten kan blijven doen en thuis kan blijven wonen. Zo houd je de regie in eigen handen!

Valpreventie ouderen

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Iedere vijf minuten maakt een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Bijna de helft van alle valongelukken veroorzaakt verwondingen als hersenletsel of botbreuken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En om het risico te verkleinen kun je naast de valpreventietraining ook kleine aanpassingen doen om vallen in huis te voorkomen, zoals losliggende kleden weghalen of een stevige stroeve trapleuning. Lees meer tips op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Jouw LIJV-experts

Maaike Kooistra

Maayke Kooistra

Valpreventie

Maayke Kooistra

Valpreventie
Pien van Bommel

Pien van Bommel

Valpreventie

Pien van Bommel

Valpreventie

Wendi Linke

Valpreventie

Wendi Linke

Valpreventie
Marlon van Schijndel

Marlon van Schijndel

Vaplreventie

Marlon van Schijndel

Vaplreventie
Mike Jansen

Mike Jansen

Valpreventie

Mike Jansen

Valpreventie
Jorik van Loon

Jorik van Loon

Valpreventie

Jorik van Loon

Valpreventie

Sylvia Kamp

Vaplreventie

Sylvia Kamp

Vaplreventie
Waarom ?
  • We doen waar we goed in zijn;
  • Samen kijken we naar wat wél kan;
  • We komen naar jou als jij even niet naar ons kunt;
  • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.

Meerdere behandellocaties

Fysiotherapie in Boxtel

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Fysiotherapie in Den Bosch

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 EW Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.

LIJV is er voor jou
Hallo 👋 Hoe kunnen wij jou helpen?