Specialisme

Dry needling

Trigger je spieren

Je kent het vast wel: hinderlijke, pijnlijke en harde plekken in je spieren. Alsof iemand er een dubbele knoop in gelegd heeft en strak heeft aangetrokken. In fysiotherapieland noemen we deze plekken ook wel triggerpoints. Ze zorgen ervoor dat je lastig(er) beweegt. Bovendien voelen je spieren stijf aan. Wat doe je eraan? Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een een klein dun naaldje de aangedane spier triggert, zodat deze ontspant en weer soepel wordt.

Wat is dry needling?

Dry needling is een speciale techniek waarbij spieren worden aangeprikt met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Dat betekent dat er dus geen vloeistof in de spier wordt gebracht. Een dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van specifieke punten in de spieren, de zogenaamde triggerpoints. Door deze triggerpoints gericht aan te prikken ontspannen de spieren snel en langdurig.

Wanneer dry needling?

Voorbeelden van klachten waarbij medical taping je kan helpen:

  • pijnlijke en stijve spieren;
  • hoofdpijnklachten;
  • nek- en/of schouderklachten;
  • klachten van de lage rug, heup-, bil- en beenspieren.

Hoe ziet een dry needling behandeling eruit?

De fysiotherapeut start in eerste gesprek met een gericht onderzoek en analyse van jouw klachten. Daarna worden de spieren onderzocht die mogelijk de oorzaak zijn van de pijn. Met behulp van palpatie (het met de hand voelen) wordt bepaald waar de triggerpoints zich bevinden. En precies op deze plaatsen brengt de fysiotherapeut het naaldje in. Daar voel je weinig van. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren na de behandeling vermoeid en zwaar aan. Dat is normaal en meestal van korte duur.

Extra kosten?

Dry Needling kan onderdeel zijn van een normale fysiotherapiebehandeling. Zie het als een stukje gereedschap uit de gereedschapskist van een fysiotherapeut. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling therapie hieronder.

Bundelen van krachten

Wij werken nauw samen met huisartsen en andere specialisten in de regio. Door het bundelen van onze krachten kunnen we je nóg beter helpen. We hebben ‘korte lijnen’ en snel contact wanneer dat in het belang van jouw gezondheid is.

Zonder verwijsbrief

Je kunt bij ons terecht zonder verwijsbrief. Of na verwijzing van je huisarts of specialist.

Waarom ?
  • We doen waar we goed in zijn.
  • Voor elke hulpvraag hebben we een aanpak op maat.
  • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.

Meerdere behandellocaties

Fysiotherapie in Boxtel

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Fysiotherapie in Den Bosch

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 EW Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.

LIJV is er voor jou
Hallo 👋 Hoe kunnen wij jou helpen?