Blog: Afgeserveerd!

Als fysiotherapeut gaat mijn hart sneller kloppen van de manier waarop sport en beweging ons lichaam beïnvloeden. Tennis en padel zijn twee sporten die de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden, en terecht. Als je het mij vraagt zijn het de twee mooiste sporten die er bestaan. Ze bieden niet alleen geweldige manieren om actief te blijven, maar ook een kans om plezier te hebben met collega’s, familie of vrienden. Maar zoals bij elke sport, zijn er risico’s voor blessures. Om onbezorgd van jouw potje tennis of padel te kunnen genieten, vertel ik je in dit blog meer over veel voorkomende blessures én geef ik je enkele tips om ze te voorkomen.

Tenniselleboog

Al doet de naam anders vermoeden, ook bij padel komt deze blessure voor. Bij een tenniselleboog zijn de strekspieren van de pols overbelast. Hierdoor zijn er kleine scheurtjes ontstaan in de pees van de polsstrekker. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je racket goed vast te houden en technieken te gebruiken die de spanning op je onderarm verminderen. Daarnaast helpen specifieke (rek)oefeningen om de spieren rond je elleboog te versterken en flexibeler te maken.

Pijn bij de knie

Door bijvoorbeeld een verkeerde beweging kun je de spieren rond je knie verrekken. Dit kan leiden tot pijn en zwelling. Daarom is het is belangrijk om je beenspieren (met spierversterkende oefeningen) te versterken. Hieronder drie effectieve knie oefeningen die je kunt proberen:

  • Wall squat
    Ga met je rug tegen een muur staan, voeten op heupbreedte uit elkaar. Schuif langzaam naar beneden tot je knieën een hoek van 90 graden vormen. Houd deze positie 30-60 seconden vast en kom weer omhoog.
  • Heel raises
    Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Til langzaam je hielen van de grond en sta op je tenen. Houd 2-3 seconden vast en laat langzaam zakken. Herhaal 10-15 keer.
  • Step-ups
    Plaats één voet op een verhoging, zoals een trap of een stevig platform. Duw jezelf omhoog met behulp van het bovenste been, waarbij je je onderste been van de grond tilt. Laat je langzaam zakken en herhaal 10-15 keer per been.

Om je knie meer stabiliteit en ondersteuning te geven bij het tennissen, kun je ook overwegen om een brace te dragen.

Schouderblessure

Serveren, smashen… bij tennis en padel maak je herhaaldelijk veel bewegingen vanuit de schouder. Zo kan het gebeuren dat er een pees ingeklemd raakt wanneer je frequent een verkeerde beweging maakt. Dit wordt ook wel een impingement van de schouder genoemd. Soms is een operatie nodig om de inklemming te verwijderen. De oorzaak ligt bij dit soort schouderblessures vaak bij een verkeerde techniek. Om een schouderblessure te voorkomen is het jawel… belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Ook regelmatig rekken en goede warming-up oefeningen helpen om een (schouder)blessure te voorkomen.

Verstuikte enkel

‘In the heat of the game’ ren je naar het net en dan ineens klapt je voet plotseling naar binnen. Je voelt een scherpe pijn en staan op de voet doet zeer. Ai, je hebt je enkel verstuikt! Een verstuikte enkel is een van de meest voorkomende blessures in racket- en balsporten. Bij een verstuikte enkel is rust het devies. Volledig herstel is namelijk de beste manier om herhaling te voorkomen.

Zweepslag

Van mensen die een zweepslag hadden, hoor ik nogal eens dat ze het gevoel hadden dat er met een zweep tegen hun kuit werd geslagen. Vandaar ook de naam ‘zweepslag’. Een zweepslag is een spierscheuring in de kuit. Het geeft een plotselinge heftige, scherpe of brandende pijn in de kuit. En soms is er een ‘knappend’ geluid te horen. Rust en revalidatie zijn de belangrijkste ingrediënten voor herstel.

Tips om herhaling te voorkomen zijn:

  • goede tennisschoenen;
  • een goede warming-up en cooling down;
  • spierversterkende oefeningen voor sterke kuitspieren.

Een manier om thuis je kuiten te trainen, is op de trap. Ga met de bal van je voet op een van de traptreden staan en houd je stevig vast aan de trapleuning. Ga op je tenen staan, en zak vervolgens zo ver mogelijk naar beneden totdat jouw kuiten op rek staan. Herhaal dit totdat je jouw kuitspieren voelt branden.

Werken aan herstel

Helaas is een blessure bij tennis of padel niet altijd te voorkomen. Het zijn nu eenmaal snelle, dynamische sporten. Toch proberen we de kans op een blessure zo klein mogelijk te maken. In sportspecifieke trainingen begeleiden we individuele tennissers daarin. Om blessures te voorkomen hanteren we bij LIJV de RAMP-methode; Raise, Activate, Mobilise en Potentiate. In 4 fasen werk je snel toe naar een goede fysieke en mentale voorbereiding. Je kunt natuurlijk, door domme pech, toch een blessure oplopen. Dan werken we samen met jou aan je herstel, zodat je binnen no time weer als een ware Djokovic of Cori Gauff op de baan staat!

Mieke van der Steen

LIJV-expert tennis

Mieke van der Steen
Waarom ?
  • We weten waarom tennis zo belangrijk voor je is, de liefde voor de sport zit in ons DNA
  • We hebben korte lijnen met jouw tennistrainer
  • Veel oog voor (tennis)blessures
  • Je kunt bij ons terecht voor álle klachten aan je bewegingsapparaat

Meerdere locaties voor blessurepreventie en sportspecifieke programma’s op maat.

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.