Gezonde medewerkers; een zaak van werkgever en werknemer

Ziekenhuis Bernhoven
Bernhoven

“Gezonde medewerkers: een zaak van werkgever en werknemer”

Wat we willen oplossen

Werken in de zorg is fysiek zwaar. Medewerkers in de zorg hebben vaak fysieke klachten en maken meer gebruik van fysiotherapie dan gemiddeld in Nederland (stichting IZZ, 2018). Het wordt steeds belangrijker om te voorkomen dat medewerkers met fysieke klachten uitvallen. Wat daarbij helpt is dat klachten al in een vroeg stadium worden herkend. En dat de aanpak zich richt op de oorzaak van de klachten.

Veel voorkomende klachten bij echografisten zijn schouder- & armklachten. Mijn team is daar helaas geen uitzondering op. En ook, zoals uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt, maakt mijn team dit soort klachten vaak niet bespreekbaar, omdat ze denken ‘dat die klachten er nu eenmaal bij horen’.

Bij Bernhoven gaan we voor een zo laag mogelijk verzuim. Hoog verzuim is niet goed voor onze patiënten en medewerkers. Voor patiënten lopen de wachttijden op waardoor we niet de door ons gewenste kwaliteit van zorg kunnen bieden. Vanuit goed werkgeverschap zetten we ons in voor gezonde en fitte werknemers die lekker in hun vel zitten.

Wat we willen bereiken

We willen dat onze echografisten bewust omgaan met hun houding en dat ze om hulp vragen als ze niet weten hoe ze dat moeten doen. En ook dat onze mensen weten wat ze zelf kunnen doen, om klachten te voorkomen. Het is voor ons belangrijk om dit samen te doen: we helpen elkaar om nu en in de toekomst fit te zijn en te blijven. Zo verzuimen we minder en voorkomen we proactief problemen.

Hoe we dat gedaan hebben

Met bovenstaande informatie heb ik Lijv ingeschakeld om aan de slag te gaan met mijn team.

Ik heb een gesprek met Brenda en Nicole van Lijv gehad om de situatie door te spreken. Een rondgang met een van onze echografisten gaf hen een helder beeld van de praktijk. Vervolgens hebben de bedrijfsfysiotherapeuten een passende scholing gemaakt.

De scholing richtte zich op inzicht in eigen (werk)houding en op het voorkomen van klachten. Ook werden handvatten aangereikt om eigen gedrag waar nodig te veranderen en persoonlijke fitheid te verbeteren. Zeker voor een goede werkhouding is ervaren vaak de beste leermeester. Daarom is gebruik gemaakt van Myofeedback: met dit apparaat wordt spierspanning meteen inzichtelijk gemaakt.

Wat het ons heeft opgeleverd

Door het gebruik van Myofeedback ervaren onze mensen meteen dat kleine aanpassingen in de houding een positief effect hebben op het verminderen van fysieke belasting. En dat helpt bij zelf meer alert te zijn op een goede houding.

Een ander positief effect, van het als team volgen van een scholing, is de onderlinge interactie. Dit vergroot de kans dat we elkaar als team helpen met juiste houding en gedrag, mochten er toch weer wat “foutjes” insluipen. Door de scholing hebben we, het team en ik, een gedeeld beeld bij fysieke belasting en persoonlijke fitheid. Dat maakt het voor mij als teammanager ook makkelijker om deze thema’s levend te houden tijdens werkoverleggen.

We hebben een stap in de goede richting gezet. Op dit moment denken we nog na over eventuele ergonomische aanpassingen. Daar gaan we een vervolg aangeven op het moment dat er een passende oplossing is gevonden.

Als werkgever willen we goed voor ons personeel zorgen. En ik besef me des te meer hoe belangrijk het is dat we dat samendoen: werkgever én werknemer.

Wat wij van Lijv vinden

De waarschijnlijkheid waarmee wij Lijv zouden aanbevelen aan een andere organisatie, collega of vriend is een 8.

Teammanager Functieafdeling en Echocentrum, Bernhoven

Ellen Bloemheuvel

Herken je de problematiek van het team van Ellen? Kunnen jouw medewerkers wel wat ondersteuning gebruiken om fysieke klachten te voorkomen?  Wij zijn specialisten in het duurzaam voorkomen van klachten door fysieke belasting. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.