Fysiek fit

Werkplekonderzoek & -training

Weer lekker gezond werken, zonder poespas

Zit je medewerker letterlijk niet zo lekker op zijn werkplek, om wat voor reden dan ook? Of wil je dit juist voorkomen? LIJV helpt je medewerker bij het verbeteren van zijn werkplek, werkhouding en werkwijze. Dit doen we op elke werkplek. Of je nu op kantoor werkt, in een ziekenhuis, in een auto of op een modderige bouwplaats.

Verbeterde werkplek

Op een verantwoorde manier werken is echt geen hogere wiskunde. Wij geven je medewerker inzicht in hoe je op een makkelijke manier gezond kunt werken. Zonder poespas. Je krijgt een medewerker die lekker op zijn (werk)plek zit én je voorkomt verzuim dat je handenvol geld kost.

Waarom een werkplekonderzoek en -training?

Een gezonde werkhouding is een voorwaarde om fysieke gezondheidsklachten te voorkomen. Tijdens een werkplekonderzoek en -training krijgt je medewerker inzicht in hoe hij op een makkelijke manier gezond werkt. De arbeidsfysiotherapeut maakt een uitgebreide analyse van de werkplek, werkhouding en werkstijl zodat overbelasting of verzuim wordt voorkomen.

Hoe doen we dat?

Natuurlijk kijken we naar de werkplek en in hoeverre deze is afgestemd op het werk wat je medewerker doet. Op basis van deze uitgebreide analyse krijgt je medewerker advies over het juist instellen van de werkplek en tips voor het verbeteren van zijn werkstijl.

Door middel van een spierspanningsmeter ervaart je medewerker zelf wat een gezonde (werk)houding en -techniek met de spierspanning doet. Met de praktische handvatten die je medewerker tijdens het werkplekonderzoek krijgt, heeft en houdt hij grip op zijn gezondheid.

Gezond thuiswerken

Werken je medewerkers hybride of thuis? Ook dan is het belangrijk om goed op je werkhouding te letten. Voor je het weet heb je rug-, nek- of andere lichamelijke klachten. Om ervoor te zorgen dat je medewerkers op een juiste manier thuis aan de slag gaan, ook zonder instelbare werkplek, is er het Werkplekonderzoek en training Online.

Online werkplekonderzoek

Onze arbeidsfysiotherapeut geeft je medewerker, via een videoconsult, inzicht in hoe je op een makkelijke manier gezond kunt werken. Ook online krijgt je medewerker een analyse van de klachten, de (thuis)werkplek, de werkhouding en het herstelgedrag. je medewerker krijgt praktische werkplek- en werkhoudingsadviezen. Eventueel aangevuld met gerichte hersteloefeningen.

Concreet advies na 1 uur

Het werkplekonderzoek is in principe een eenmalig onderzoek en duurt 1 uur. Zowel jij als je medewerker ontvangen een rapportage met concreet advies. Soms is het nodig om nog een keer langs te gaan. Dit doen we maximaal 2 keer.

Wat komt er tijdens een werplekonderzoek aan bod

 

  • Werktaken: variëren in fysieke en mentale taken;
  • Werktijden: pauzegedrag, werk – privé combineren en invulling van pauzes;
  • Werkdruk: prikkels, uitdaging en stress;
  • Werkplek: (bureau)stoel, (bureau)tafel, toetsenbord, muis, beeldscherm, laptop en evt. verdere aanvullingen;
  • Het instellen van de thuiswerkplek;
  • Werkwijze: houding, afwisseling en gebruik werkplek;
  • Inzicht in het ontstaan van klachten en herstel van klachten;
  • Preventie van werkgerelateerde (CANS)klachten;
  • Herstel en gerichte oefeningen;
  • Eventueel ontvangen jij en je medewerkers een rapportage met daarin nogmaals het concrete advies.

Verankering

Om de gezonde manier van werken te verankeren en de verandering blijvend (duurzaam) te maken is het belangrijk om het thema op de agenda te houden. Dit kunnen we doen door: Een periodieke Bedrijfsfysiotherapeutische rondgang waarbij proactief over de afdelingen wordt gelopen; het opleiden van ergocoaches die collega’s ondersteunen en adviseren bij gezond werken; óf bedrijfsfysiotherapie incompany. Er is dan structureel (bijvoorbeeld 1 dagdeel/week) een bedrijfsfysiotherapeut aanwezig op jullie locatie die fysiotherapeutisch kan behandelen en/of werkplekbezoeken kan uitvoeren.

Resultaat

Je medewerker heeft praktische handvatten om op een gezonde manier te werken en weet hoe hij/zij zelf de werkplek (ergonomisch) goed instelt.

Jouw LIJV-experts

Onze expert Fysieke Belasting

Lotte van Zuijdam
Waarom ?

Een werkplekonderzoek van LIJV is een uitgebreide analyse van de werkplek, werkhouding en werkstijl. Op de bouw, op kantoor of in een zorginstelling, we komen overal waarbij werkplek en/of werkstijl een rol spelen bij fysieke gezondheidsklachten.

Op de werkplek

Het werkplekonderzoek vindt plaats daar waar het gebeurt… op de werkplek van jouw medewerker. Wij werken samen met een netwerk van bedrijfsfysiotherapeuten verspreid over heel Nederland. Er is dus altijd wel een locatie in de buurt. Of meld je aan voor een werkplekonderzoek online!

Vul het formulier in en wij nemen contact met je medewerker op om een werkplekonderzoek te plannen.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.