Blog: Een skiduim!

Een strakblauwe hemel, een stralende zon en lekkere frisse berglucht. De omgeving is volledig bedekt onder een witte deken van verse sneeuw.  Alle dagelijkse beslommeringen zijn ver weg, heerlijk ontspannen zoef je de piste af. Maar dan ineens is daar vanuit het niets een snowboarder die de controle kwijt is en met volle vaart op je afkomt. Je maakt een lelijke smak waarbij je skistok achter je duim blijft hangen. Gevolg? Ai, een skiduim!

Wat is een skiduim?

Kort gezegd houdt een skiduim in dat het gewrichtsbandje dat aan de binnenkant van je duim ligt, deels of helemaal is afgescheurd. Bijvoorbeeld door een plotselinge klap of val waar je duim naar achteren of te ver naar buiten klapt.

De naam skiduim is verwarrend want ook wanneer je niet op wintersportvakantie bent, kan het gewrichtsbandje van je duim natuurlijk beschadigd raken. Denk aan een val met de fiets, een val tijdens het tennissen met het racket nog in je hand…

Herkennen

Je herkent een skiduim aan pijn aan de binnenkant van je duim en bij kracht zetten zoals bijvoorbeeld het los- of vastdraaien van een deksel. Ook kan je duim instabiel aanvoelen waardoor je minder kracht in de duim hebt. Op lange termijn kán er zelfs slijtage in het duimgewricht ontstaan.

Behandeling

Een skiduim is meestal goed te herstellen. Wanneer het gewrichtsbandje niet (helemaal) is afgescheurd, kunnen onze handtherapeuten je skiduim met spalktherapie behandelen.

Is het gewrichtsbandje volledig afgescheurd? Dan is helaas een operatie nodig om de gescheurde band te herstellen. Na de operatie zijn onze handtherapeuten er natuurlijk om je te ondersteunen bij een optimaal herstel van jouw handfunctie. Bij goede behandeling geeft deze blessure gelukkig geen restklachten.

Contact

Heb je de symptomen van een skiduim? Neem contact met ons op. We helpen je graag de volledige kracht en mobiliteit in je duim weer terug te krijgen.

Mieke van der Steen

LIJV-expert handtherapie

Mieke van der Steen
Waarom ?
  • Eigen spalkenwerkplaats en groot assortiment oefenmaterialen en hulpmiddelen;
  • Aangesloten bij HPEC (Hand & Pols Expertise Centrum Den Bosch);
  • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio;
  • Dé expert in de regio op het gebied van handtherapie.
Meerdere behandellocaties

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.