Hij baalt, is gefrustreerd… het is al zeven maanden ellende. Die beroerde pijnlijke schouder beperkt hem in zijn werk. Zijn schouder heffen bijvoorbeeld, dat gaat gewoonweg niet. Maar ja, het werk moet door. De pijn beïnvloedt ook zijn plezier in het dagelijks leven. Hij kan bepaalde dingen niet meer doen, terwijl hij die wel graag zou willen doen. Sporten gaat niet. En in bed kan hij de slaap niet vatten, want no way dat hij op zijn voorkeurszijde kan liggen. Huisartsbezoek, medicatie en een injectie hebben helaas niet mogen baten. Ook medisch specialistisch onderzoek door een orthopeed, waarbij een echo en röntgenfoto’s zijn gemaakt leverden geen diagnose op. Hij begon aan zichzelf te twijfelen. ‘Hoe kan dit? Er moet toch íets te zien zijn? Ik ben toch zeker niet gek?’
Schouderklachten
Schouderpijn is een veelgehoorde klacht. In de praktijk zie ik dan ook dagelijks cliënten met schouderklachten. Dikwijls lopen ze dan al een tijdje met klachten rond. Bij schouderpijn hebben we de neiging om te denken: “Even een paar daagjes rustig aan en dan gaat het wel over”. Vaak is dit wel zo, maar niet lang niet altijd. Dan worden de dagen weken. En voor je ‘t weet, maanden. Uiteindelijk weten cliënten gelukkig de weg naar onze praktijk te vinden.
Complex gewricht
Wat is de oorzaak van mijn schouderklachten? Een logische vraag en daarom vaak gesteld. Gek genoeg is deze vraag lastig te beantwoorden. De schouder is namelijk een mooi maar complex gewricht. De schouder zorgt ervoor dat jij jouw arm in alle richtingen kunt bewegen waardoor je de dagelijkse dingen makkelijker kunt uitvoeren. Het schouderblad, het sleutelbeen, de nek, het bovenste deel van je rug, je ellenboog en zelfs jouw onderrug en bekken zijn van invloed op de beweeglijkheid en kracht van de schouder. Én kunnen dus een rol spelen in het ontwikkelen van schouderklachten. Je kunt ineens klachten ervaren, terwijl die mogelijk al lang daarvoor begonnen zijn. Hierdoor is er vaak geen duidelijk oorzaak aan te wijzen. En het is tevens de reden waarom medicijnen en/of rust niet (meer) werken.
Compensatie bij disbalans
Ons lichaam is geweldig; het kan namelijk heel goed compenseren. Bij een blessure of beschadiging aan het lichaam gaan anderen delen van het lichaam functies overnemen van het aangetaste deel. Het lichaam compenseert, zodat het lichaam nog zo goed mogelijk kan functioneren. De kop en kom van de schouder worden door spieren, pezen, banden en het gewrichtskapsel bij elkaar gehouden. Ontstaat hierin een disbalans, dan wordt dat in eerste instantie gecompenseerd door de andere spieren. Lukt compenseren niet meer, dan gaan we pijn ervaren.
Verder kijken dan de schouderklacht
Wat kan een schouderfysiotherapeut doen bij (langdurige) schouderklachten? Gelukkig héél veel! Wat ik ervaar is dat goede uitleg erg belangrijk is. Niet alleen de uitleg over de spieren en de anatomie, maar ook over hoe ons brein werkt als er pijn aanwezig is. Behandeling is niet alleen gericht op het sterker en stabieler maken van de schouder met oefentherapie en/of mobilisaties van het schoudergewricht. Als schouderfysiotherapeut kijk ik naar het héle lichaam. Daarnaast zoek ik naar een manier om de compensatiestrategie te doorbreken. Doordat ons lichaam zo goed kan compenseren, kunnen we de ontstane compensatie gelukkig ook weer leren aanpassen. Er zijn tal van mogelijkheden om de schouder te laten bewegen met minder pijn. Dit geeft weer vertrouwen in het lichaam en is vaak de doorbraak naar herstel. Hoe lang dit herstel uiteindelijk duurt is persoonsafhankelijk.
De weg naar herstel
De persoon aan het begin van deze blog liep al zeven maanden met schouderklachten rond. Na drie, vier sessies had hij al beduidend minder klachten. Waren we er toen al? Nee, dat niet. Maar hij vond het vertrouwen in zijn lichaam terug. Het feit dat het weer mogelijk was om iets uit een hoge kast te pakken… het was voor hem dé ingang om verder te werken aan zijn herstel.
Wat voor jou werkt? Dat kunnen we zo niet zeggen. Echt iedereen is anders. Één ding is zeker, je hoeft het niet alleen te doen. We bewandelen samen de weg naar herstel, op een manier die bij jou past. En een goedgevulde rugzak aan kennis en ervaring nemen we natuurlijk mee!
Contact
Heb je een vraag? Bel of mail gerust. We helpen je graag verder!
LIJV-expert schouderfysiotherapie
Waarom ?
- We doen waar we goed in zijn.
- Altijd up-to-date in ons vakgebied.
- Aangesloten bij Schoudernetwerk Zuid-Oost Nederland en Schoudernetwerk Noord-Brabant.
- Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.
Meerdere behandellocaties voor schouderklachten.
Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel
Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch
Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch