T-Huiz: hulpmiddelen en technologie die kunnen helpen (langer) zelfstandig thuis te wonen

Als je ouder begint te worden, ziek wordt, of een beperking hebt, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Hierdoor kan zelfstandig thuis wonen soms moeilijker worden. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die kunnen helpen, bedoeld om het uitvoeren van dagelijkse activiteiten weer mogelijk en gemakkelijk te maken.  Een ergotherapeut kan je hierin adviseren.  Om te zien wat de nieuwste innovaties zijn én om inspiratie op te doen, nam onze ergotherapeut een kijkje bij het T-Huiz in Den Bosch. 

T-Huiz
BrabantWonen en BrabantZorg hebben in samenwerking met het Koning Willem I College het T-Huiz opgezet. Een huis gevuld met meer dan 70 technische snufjes en hulpmiddelen die ontwikkeld zijn om makkelijker thuis te blijven wonen. Hier kreeg onze ergotherapeut een rondleiding door Ad die hem alles vertelde over de slimme en technische snufjes in het huis. Geïnspireerd liep hij weer naar buiten. Praktische oplossingen hoeven namelijk niet duur te zijn. Stopcontacten kun je bijvoorbeeld zelf in een contrasterende kleur spuiten zodat mensen met dementie deze beter kunnen zien. Of je kan de bank verhogen met houten klossen, zodat opstaan makkelijker wordt.

Maatwerk
Meer maatwerk vind je bijvoorbeeld bij het aangepast bestek en servies. Dit is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met grip, of hun drinken morsen door bijvoorbeeld Parkinsons. 
Of de sta-op-stoel, die zorgt voor meer zit- en ligcomfort vooral als je moeilijker op de been bent. Deze stoel helpt je langer zelfstandig thuis te wonen, omdat de stoel je helpt bij het opstaan. Zo bespaar je je eigen energie en kun je die weer gebruiken voor iets wat je écht leuk vindt, bijvoorbeeld tuinieren. Ook dáár hebben ze in het T-Huiz aan gedacht… ze demonstreerden ze een speciale hark die de onderarm ondersteunt, waardoor de hand en vingers minder worden belast. Zo zijn tuinklusjes lichter te klaren en blijft tuinieren een leuke (ontspannings)activiteit.  

Ook ontspanning kost energie
Ontspanningsactiviteiten en rust zijn heel belangrijk. Toch kosten ook ontspanningsactiviteiten de nodige energie. Maar, dat wat je leuk vindt om te doen, levert natuurlijk ook weer energie op. Zodra het uitvoeren van dagelijkse activiteiten moeilijker wordt, kosten deze wellicht meer energie dan je hebt. Hierdoor raak je vermoeider, ga je minder bewegen, heb je misschien geen zin meer om onderweg te gaan met anderen of raak je vergeetachtiger. Kortom, doen waar je echt energie van krijgt wordt moeilijker.   

Inzicht in energiemanagement
Onze ergotherapeut kijkt graag samen met jou naar je energiemanagement. Wat doe je bijvoorbeeld op een dag? Welke keuzes maak je daarbij? Wat is belangrijk voor jou en welke hulpmiddelen, technologie of aanpassingen in huis zouden je hierbij kunnen helpen? Wij denken graag met je mee. Wanneer het nodig is komen we zelfs bij jou thuis. Wil je graag een hulpmiddel zien of ervaren? Ook een bezoekje aan T-Huiz samen met een van onze ergotherapeuten is mogelijk. Want zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, daar gaan we bij LIJV voor! 

Waarom ?
  • Bij LIJV draait het om jou;
  • Wij kijken verder dan je fysieke klacht;
  • Wij helpen je álles uit je lijf te halen;
  • En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt;
  • Met deskundigen in elk specialisme kijken we breed naar jouw gezondheid, vitaliteit en leefstijl;
  • Wij zijn dé expert in de regio op het gebied van fysiotherapie en handtherapie.
Meerdere behandellocaties

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch

Jacob van Maerlantstraat 100*
5216 JM Den Bosch

Vivaldistraat 8
5216 EL Den Bosch

*Tijdelijke locatie; Chopinstraat 18, Den Bosch wordt verbouwd

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

De Fysio Online

Is een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je? Maak dan een digitale afspraak met LIJV (via de Fysio Online). We bespreken dan je klacht in een videobel-consult (in een beveiligde omgeving), soms is zelfs een digitale behandeling mogelijk.

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.