Pijn aan de onderrug wordt meestal veroorzaakt door je spieren, maar kan ook veroorzaakt worden door de wervels, gewrichten en banden. Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht. Het ‘in de rug schieten’ is een voorbeeld van acute lage rugpijn die veel mensen zullen herkennen. Rugklachten verdwijnen meestal na een korte periode vanzelf. De oorzaak is namelijk vaak overbelasting (bijvoorbeeld het tillen van een zwaar voorwerp). Het kan ook zijn dat de belastbaarheid van je rug te laag is, dit betekent dat je rug minder aankan dan je zou mogen verwachten. Training van rug- en buikspieren is dan nodig. Andere voorbeelden van lage rugklachten, zoals spit, kunnen veroorzaakt worden door kleine scheurtjes van de tussenwervelschijf. Heb je last van aanhoudende lage rugklachten, of wil graag advies hoe deze te voorkomen, neem dan contact op met de specialisten van LIJV.
Aandoeningen onderrug
Voorbeelden van aandoeningen aan de onderrug waarbij ons gespecialiseerde team je kan helpen:
- Aspecifieke lage rugpijn
- Bekkeninstabiliteit
- Dysfunctie van de ribgewrichten aan de rugzijde
- Fibromyalgie
- Gekneusde of gebroken rib
- Instabiliteit van de onderrug
- Kneuzing
- Lumbaal facetsyndroom
- Lumbale kanaalstenose
- Lumbosacraal radiculair syndroom (hernia)
- Myositis ossificans
- Scoliose
- SI-gewricht pijn
- Specifieke lage rugpijn
- Spierletsel van de bovenrug
- Ziekte van Bechterew
- Ziekte van Scheuermann
Bundelen van krachten
Wij werken nauw samen met huisartsen, chirurgen, orthopeden, revalidatieartsen en andere specialisten in de regio. Door het bundelen van onze krachten kunnen we je nóg beter helpen. We hebben ‘korte lijnen’ en snel contact wanneer dat in het belang van jouw gezondheid is.
Zonder verwijsbrief
Je kunt bij ons terecht zonder verwijsbrief. Of na verwijzing van je huisarts of specialist.
Afspraak maken
Maak een afspraak via onderstaand formulier of bel ons op 085 – 006 4880
Tips voor lage rugpijn
- Heb je acute rugklachten? Wissel staan, lopen, liggen en zitten met regelmaat af. En vermijd langdurige houdingen en vermijd bewegingen waarbij je moet bukken of tillen. Houd goed je eigen pijngrens in acht.
- Train! De belastbaarheid van je onderrug (rug- en buikspieren) kun je trainen. Doe dagelijks een paar minuten oefeningen en je wordt ervoor beloond. Je zult merken dat de pijn afneemt en dat je spieren sterker worden.
Wat te doen bij pijnklachten?
Heb je pijnklachten aan je onderrug, dan adviseren we altijd om te bellen met LIJV, een e-mail te sturen of om online een afspraak te maken.
Ga je toch graag eerst zelf op zoek naar informatie? Doe dan de zelfcheck bij onze partner hierhebikpijn.nl. Je krijgt dan een voorlopige indicatie met betrekking tot jouw fysiotherapeutische klacht. Hierhebikpijn.nl is echter geen vervanging voor een bezoek aan de huisarts en/of fysiotherapeut. Neem altijd eerst contact op met LIJV voordat je conclusies trekt uit de voorlopige indicatie.
Digitaal consult
Er kunnen omstandigheden zijn dat een afspraak bij een van onze praktijken lastig voor je is. Of zelfs niet mogelijk is, zoals tijdens de corona-piek. Dan kan digitale fysiotherapie van LIJV een uitkomst bieden. Via de Fysio online kun je een digitale afspraak met ons maken. Soms kan een klacht zelfs digitaal behandeld worden met een persoonlijk programma in een beveiligde omgeving.