Blog: Carpaal Tunnelsyndroom; ongevaarlijk maar héél irritant!

In ons handencentrum behandel ik de meest uiteenlopende hand- en/of polsklachten. Zo zag ik gisteren een dame in de praktijk die aangaf ’s nachts wakker te worden van tintelende vingers. Vervolgens doet ze geen oog meer dicht. Wanneer ze dan haar hand ‘los schudt’ wordt dat nare gevoel gelukkig wat minder. Ook laat ze regelmatig dingen uit haar handen vallen, zomaar. Een simpele handeling als het opendraaien van een deksel gaat moeizaam. Om het nog maar niet te hebben over de pijn tijdens tuinieren, schoonmaken en werk. Kortom, klachten die allemaal kunnen wijzen op het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). Ongevaarlijk maar héél irritant! De aandoening komt bij 1 op de 20 mensen voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het goede nieuws… Carpaal Tunnel Syndroom is te behandelen.

Wat is een Carpaal Tunnel Syndroom precies?

Bij Carpaal Tunnel Syndroom is de middenhandszenuw in de pols bekneld geraakt. Deze zenuw loopt van de onderarm door de pols naar je hand. Het gebied waar deze zenuw doorheen loopt noemen we de ‘carpale tunnel’. Door deze tunnel lopen ook pezen die ervoor zorgen dat vingers kunnen buigen.

Hoe raakt de zenuw bekneld?

Door zwelling van het bindweefsel raakt de zenuw bekneld. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan overbelasting, reuma, diabetes, een traag werkende schildklier of de overgang.

Carpaal Tunnel Syndroom zonder operatie?

Het Carpaal Tunnel Syndroom kan zowel operatief als conservatief (niet-operatief) behandeld worden. Dat ligt aan de ernst van de klachten én hoe lang iemand al klachten heeft. Gelukkig is een operatie vaak niet nodig. Bij LIJV beschikken we over een geweldig nieuw apparaat dat speciaal is ontworpen voor de behandeling van CTS. Het Phystrac-tractieapparaat zorgt ervoor dat de druk op de zenuw, wat die vervelende klachten veroorzaakt, wordt verlaagd. En ook niet onbelangrijk, de behandeling is zonder risico’s, pijnloos en bewezen effectief.

Spalk

De behandeling met het apparaat combineer ik met een nachtspalk, een spalk die mensen ’s-nachts dragen zodat de pols in een rustpositie ligt en ze geen ‘gekke’ buigingen met de pols kunnen maken. Zo kan er geen verhoging van de druk in de onderarm optreden.

Verder kijken

Als er iemand bij me komt met klachten die wijzen op Carpaal Tunnel Syndroom dan kijk ik uiteraard wel verder dan alleen de pols. Het kan namelijk ook zijn dat tintelingen in de vingers voortkomen uit nek of schouders. Daarnaast krijgen mensen praktische tips over houding en oefeningen om klachten in de toekomst hopelijk te voorkomen.

Werkplekonderzoek

Hoewel de echte oorzaak van CTS niet altijd duidelijk is, zijn er wel factoren die het risico vergroten. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld repeterende bewegingen tijdens het werk. Denk aan computerwerk, schoonmaak-, sorteer- of inpakwerk. Of werken met trillend gereedschap. Een werkplekonderzoek kan nuttig zijn om samen met een bedrijfsfysiotherapeut eens te onderzoeken wát je kunt doen om jouw werksituatie te verbeteren en herhaling van klachten te vermijden. Voor een werkplekonderzoek kun je terecht bij onze collega’s van LIJV Training & Coaching.

Contact

Heb jij klachten die wijzen op Carpaal Tunnel Syndroom? Blijf er niet mee rondlopen maar neem contact met ons op. Hoe eerder we beginnen met de behandeling, hoe eerder je weer van die nare klachten af bent. We helpen je graag!

Yanou de Beer

LIJV-expert handtherapie

Yanou de Beer
Waarom ?
  • Modernste hulpmiddelen zoals het Phystrac-tractieapparaat;
  • Eigen spalkenwerkplaats en groot assortiment oefenmaterialen en hulpmiddelen;
  • Aangesloten bij HPEC (Hand & Pols Expertise Centrum Den Bosch);
  • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio;
  • Dé expert in de regio op het gebied van handtherapie.

Meerdere behandellocaties voor CTS

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.