Blog: Gebroken vinger en de juiste route naar herstel

Oké, laten we eerlijk zijn, een vingerbreuk klinkt niet als het meest epische verhaal om mee te pronken op een feestje. En hoewel een gebroken vinger een schijnbaar kleine tegenslag is, maakt het een wereld van verschil in ons dagelijks leven. Een gebroken vinger kan namelijk leiden tot pijn, stijfheid en je beperken bij het uitvoeren van je werk, het huishouden, je hobby… sport. Gelukkig kan een handtherapeut je helpen om de grip op jouw leven weer terug te krijgen.

Behandeling gebroken vinger

Na zo’n klein ogenblik van domme pech beland je meestal op de SEH waar je hand beoordeeld wordt door een arts. Veel breuken van de vingers kunnen zonder operatie worden behandeld. Bij sommige gebroken vingers kan dat met tape. Maar de meeste breuken worden behandeld met gips. Afhankelijk van de plaats en stand van de breuk, bepaalt de arts hoelang je in het gips moet blijven. Is er sprake van een ernstige breuk met een slechte stand, dan kan het zijn dat de arts verwacht dat je sneller hertstelt door hulp van een operatie dan met gips. Gips of operatie, het is allebei vervelend. En wat gebeurt er daarna?

Handtherapie; alle hands aan dek

Afhankelijk van of je gegipst of geopereerd bent, bepaalt de arts óf en zo ja, wanneer je kunt starten met handtherapie. Tijdens de handtherapie zetten we alle hands aan dek om jou te ondersteunen bij je herstel en terugkeer naar een normaal leven. Van het aanmeten/maken van een spalk en de oefeningen om je gebroken vinger geleidelijk sterker te maken, tot het geven van goede uitleg. Uit ervaring weten we namelijk dat er veel vragen (kunnen) leven bij iemand met ene gebroken vinger. Wanneer kan ik weer autorijden? Fietsen? Kan en mag ik wel op vakantie volgende week? Wanneer is sporten weer verantwoord? Wat staat me tijdens de handtherapie te wachten? We proberen je zo goed mogelijk te informeren over het te verwachten herstel en de inhoud van de therapie.

Ook zonder verwijzing

Helaas krijgt niet iedereen het advies om te starten met handtherapie óf zijn er factoren waardoor er niet gelijk gestart kan worden. Soms zien we mensen pas na aantal weken voor het eerst in de praktijk met hele stijve, pijnlijke vingers waardoor iemand al weken of soms maanden wordt belemmerd in het dagelijks leven. En dat is zonde. Goed nieuws! Je kunt ook zonder verwijzing terecht bij een van onze handtherapeuten.

De weg naar herstel

De weg naar herstel kan soms (maanden)lang en hierdoor frustrerend zijn maar met de deskundige begeleiding van een handtherapeut wordt de reis een stuk aangenamer. Samen met jou werken we aan het herstellen van kracht, mobiliteit en vertrouwen na zo’n blessure. Je handen zijn erg belangrijk. Je hebt ze nodig bij vrijwel alles wat je doet. Laten we ze de aandacht geven die ze verdienen als er iets aan de hand is, zodat jij weer lachend je dagelijkse dingen kunt doen, zij het (in het begin) voorzichtig 😉.

Renee Verstijnen

LIJV-expert handtherapie

Renée Verstijnen
Waarom ?
  • We doen waar we goed in zijn.
  • Toonaangevend op het gebied van handtherapie.
  • Eigen spalkenwerkplaats en groot assortiment oefenmaterialen en hulpmiddelen.
  • Aangesloten bij HPEC (Hand & Pols Expertise Centrum Den Bosch).
  • Nauwe samenwerking met specialisten in de regio.

Meerdere behandellocaties voor valpreventie bij ouderen.

Boxtel
Molenpad 7b
5281 JV Boxtel

Den Bosch
Chopinstraat 18
5216 WE Den Bosch

Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch
Afdeling plastische chirurgie A05
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ Den Bosch

Bij LIJV helpen we je álles uit je lijf te halen. En wij zijn er voor jou als je even niet kunt doen wat je wel graag wilt. Dat doen we door je met kennis van jouw lichaam te behandelen, trainen en coachen. Zo kom je weer lekker in je vel of blijf je lekker in je vel zitten.