Goede nacht
Interview Jordy Kool, Voorzitter / Bestuurslid / Adviseur bij diverse bedrijven en voormalig CEO bij Infotheek
Ik trek voortaan twee dagen uit voor een zakenreis.
Jordy Kool (45), Voorzitter / Bestuurslid / Adviseur bij diverse bedrijven en voormalig CEO bij Infotheek.
Jordy Kool volgde een traineeship bij de marine, werkte in verschillende sales- en senior managementfuncties en was CEO van Infotheek, waar hij in 9 jaar tijd een omzetgroei realiseerde van 55 miljoen naar 750 miljoen euro. Nu is hij voorzitter, bestuurslid en adviseur bij diverse bedrijven.
Lange werkdagen horen erbij
Ik maak voor mijn werk lange werkdagen en -weken, dat kan niet anders in de functies die ik tot op heden heb bekleed. Jarenlang vloog ik zo’n 100 keer per jaar de wereld over en dat doet wat met je. Je leeft telkens in een ander klimaat, verblijft in een andere leef- en werkomgeving, ligt telkens in een ander bed, je eet andersoortig voedsel en op andere tijden dan je gewend bent.
Ik probeerde altijd wel om gezond te eten, maar op reis ben je toch afhankelijk van het aanbod in het vliegtuig, de hotels en restaurants daar.
Al dat reizen naar verschillende tijdzones met alle gevolgen van dien in combinatie met die lange werkdagen, het verstoorde mijn bioritme en bemoeilijkte daarmee mijn vermogen om te slapen. Ik herstelde daardoor minder van mijn inspanningen en dat heeft natuurlijk impact op je energie.
Ik vond mijn werk leuk dus ging gewoon door
Als dertiger stond ik daar totaal niet bij stil. Ik ging dus gewoon door, zo zit ik in elkaar. Op een gegeven moment merkte ik steeds vaker dat ik niet echt fit was, ondanks het feit dat ik structureel tijd maakte om te sporten en goed op mijn eetritme en gezonde voeding lette. Ik kreeg fysieke klachten en had meer behoefte om tussendoor even te rusten. Dat waren de eerste signalen van mijn lijf om me iets duidelijk te maken, namelijk dat ik te weinig herstel kreeg.
Maar in die tijd werd ik geleefd door de vaart der volkeren, dus ging ik door en probeerde ik mijn energie op peil te houden met behulp van melatonine en Red Bull. Ook ging ik mijn slaapkwantiteit en -kwaliteit meten en ontdekte ik dat ik niet goed in een diepe slaap kwam, waardoor ik onvoldoende herstelde.
Mijn lichaam trok aan de rem
Pas toen ik echt duidelijke signalen van mijn lichaam kreeg, ben ik gaan nadenken. Er werd een auto-immuunziekte bij mij geconstateerd, de ziekte van Crohn. En ik had regelmatig hoofdpijn, wat ik heel irritant vond. Die hoofdpijn werd minder toen ik meer water ging drinken tijdens het vliegen.
Ik besefte dat ik het anders moest gaan doen. Vanaf toen gunde ik mezelf soms de luxe om businessclass te vliegen, waardoor ik beter kan slapen tijdens het reizen. Ik drink alleen nog water en groene thee en drink geen alcohol meer tijdens het reizen. Daarnaast maak ik op reis voortaan altijd tijd vrij om te sporten en doe ik veel meer mijn best om te zorgen dat ik overal gezond kan eten. Dat is ook noodzakelijk vanwege die ziekte van Crohn, waardoor ik niet alles kan verdragen.
Nu doe ik het anders
Nu vlieg ik nog maar 50 keer per jaar en neem ik meer tijd om te reizen. In plaats van een lange dag te maken van 4.00 uur tot 23.00 uur, trek ik nu 2 dagen uit voor een zakenreis. Daardoor kan ik vooraf goed rusten, zodat ik fit vertrek, kan ik herstellen van de reis vooraf aan mijn besprekingen daar en heb ik tijd voor herstel na mijn terugkeer. Lichaamssignalen zoals vermoeidheid of darmklachten neem ik nu veel serieuzer.
Ik bewaak mijn agenda beter dan voorheen, waardoor ik voldoende herstelmomenten heb. Dat is iets wat je zelf moet afdwingen. Structuur en discipline zijn belangrijk in die functies die ik doe. Je moet goed voor jezelf zorgen, anders houd je het niet vol in zo’n functie. Gelukkig heb ik dat meegekregen door mijn ervaring als sporter en bij de marine.
Als beslisser in een organisatie moet je zelf het goede voorbeeld laten zien
Waarom ik doe wat ik doe? Ik heb er enorm plezier in, heb het gevoel dat ik waarde toevoeg en het boeken van succes geeft me een kick. Daarnaast vind ik het zeer interessant om in aanraking te komen met diverse culturen.
Als beslisser in een organisatie is het van belang dat je zelf het voorbeeld geeft binnen je organisatie als het gaat om een gezonde balans tussen presteren en herstel. Hanteer zelf dus een gezonde leefstijl, waarbij je tijd maakt voor beweging, gezonde voeding en herstel. En maak dat ook zichtbaar voor anderen. Daarnaast helpt het delen van ervaringen, het aanspreken van elkaar, om een organisatie vitaal te houden, want je ziet signalen van roofbouw vaak sneller bij anderen dan bij jezelf.
Tip: Zorg dat je plezier in je werk hebt. Bied als organisatie vrijheid zodat mensen zelf keuzes kunnen maken. Doe je je werk met tegenzin of voor het geld, dan is dat onvoldoende en glijd je gemakkelijker ongemerkt af.