Acceptance en Commitment Therapie

Leer om je emoties en gedachten te accepteren

Eind twintigste eeuw ontwikkelde de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes deze nieuwe vorm van gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie zich richt op symptoomverlichting door verandering van de inhoud van gedachten. ACT richt zich op het veranderen van de relatie met je gedachten. Je leert je te richten op zaken die je kunt beïnvloeden zoals je eigen gedrag. In plaats van controle te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Bij ACT leer je om je emoties en gedachten te accepteren in plaats van ertegen te vechten. En dat maakt ACT zo geschikt voor slaaptraining & coaching. Want de essentie van slapen is namelijk niets doen. Dus vooral niet vechten maar accepteren.

ACT bestaat uit een combinatie van thema’s zoals:

Mindfulness: kom in contact met het hier en nu
Acceptatie: het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden
Defusie: kom los van je gedachten, zodat deze je minder snel raken
Zelf als context: creëer een andere, meer flexibele relatie met jezelf
Waarden: ontdek wat je belangrijk vindt in jouw leven
Toegewijde actie: onderneem dingen op basis van je waarden

Wij werken met aandachtgerichte oefeningen (mindfulness), metaforen, ervaringsgerichte oefeningen en humor.

Levensstijl

ACT is meer dan een therapie. Het is een manier van leven. Je klachten verminderen door 
gevoelens en gedachten te verwelkomen in plaats van er tegen te vechten. Het gaat om accepteren en loslaten. Daardoor leid jij het leven dat je wilt leiden. ACT is officieel erkend als evidence based.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.