Goede nacht

Lekker slapen & beter presteren bij onregelmatige werktijden

16% van de Nederlandse beroepsbevolking is ’s nachts wakker en aan het werk. Omdat de zorg nooit stopt, omdat er werk is aan de weg of omdat de bestelling van vandaag morgen in huis moet zijn. 4 miljoen mensen werken inmiddels buiten de zogenoemde kantoortijden. Werken in ploegen, in de nacht of op onregelmatige tijden, heeft echter grote gevolgen voor onze slaap én onze gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte slaapkwaliteit leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, mindere prestaties op het werk en arbeidsverzuim.

Irma Leijten en Aline Kruit schreven daarom het eerste Nederlandstalige boek over onregelmatig werken en de invloed daarvan op slapen. Met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en uiteenlopende ervaringsverhalen, geven zij adviezen over hoe je gezond onregelmatig kunt werken. Hoe kun je, met behoud van de voordelen, de nadelen zo klein mogelijk maken?

Goede nacht schreven Irma en Aline voor:

JOU, omdat je op wisselende werktijden werkt, zodat je:

  • begrijpt hoe groot de impact van slaaptekort is op je gezondheid, humeur en prestaties;
  • je bewust bent van wat er gebeurt in je slaap, hoe je bioritme werkt en waarom onregelmatige werktijden lastig zijn;
  • weet wat je kunt doen om toch goed te slapen, gezond te blijven, lekker te werken en te genieten van je vrije tijd.

JE ORGANISATIE, die niet om onregelmatige werktijden heen kan, zodat je:

  • je realiseert wat slaaptekort je organisatie kost;
  • weet wat het oplevert als je investeert in voldoende rust en slaap voor je medewerkers;
  • effectieve maatregelen kunt nemen voor veiliger werken, betere werkprestaties en duurzaam inzetbare tevreden medewerkers.

Goede nacht is er om de verpleger, magazijnmedewerker, luchtverkeersleider, politieagent, chauffeur, machinist, manager, én de time-zone-travellende topsporter te helpen de negatieve gevolgen van hun werktijden te minimaliseren. Want iedereen wil toch lekker kunnen werken én slapen?

Trainer / Coach / Expert Slaap

Irma Leijten

Trainer / Coach / Expert Slaap

Aline Kruit

Wat anderen er van vinden…

“Een mooi en informatief boek. Voor iedereen die in de nacht moet werken is dit hèt middel om op een gestructureerde wijze om te leren gaan met nachtwerk. Het boek is geschreven in een heldere taal met leuke interviews, voorzien van tips en waardevolle weetjes” – Jo van Bussel, Unithoofd intensive care, Jeroen Bosch Ziekenhuis

“Nuttig, veelomvattend boek met zinvolle en prettige insteek. Over ploegen- en onregelmatige arbeid zijn inmiddels boekenkasten vol geschreven. Toen ik aan het lezen van ‘Goede nacht’ begon, vroeg ik me dan ook af wat dit geschrift aan de bestaande kennis en adviezen zou toevoegen. Mijn conclusie is dat die toevoeging er is. Ik vind dat die onder meer zit in de uiterst prettige, accepterende ‘tone of voice’. ‘Goede nacht’ geeft veel tips; daarnaast inspireert het boek je na te denken over je eigen situatie. Bijvoorbeeld of je wel in je kracht staat in je huidige werk. Ik vind dat zeer nuttig!” – Dr. ing. Ben Jansen, oprichter en ceo van Déhora Consultancy Group en oprichter en voorzitter van de Stichting Time Design

“Leuk boek! Vooral de referenties naar de mensen uit de praktijk maakt een en ander herkenbaar voor de doelgroep kan ik me zo voorstellen” – Alexander van Eekelen, psycholoog en consultant, verbonden aan de internationale organisatie Circadian

In de media

Artikel Goede Nacht in Nursing.nl
Lees hier

Nursing.nl - Zo slaap én presteer je goed bij ieder type dienst

Slaapadviezen van Irma Leijten & Aline Kruit
Als er één beroepsgroep is die kampt met werktijd gerelateerde slaapproblemen, dan zijn het wel de verpleegkundigen Voor een artikel in Nursing voor verpleegkundigen deelden Irma Leijten en Aline Kruit daarom een aantal slaapadviezen uit Goede Nacht
Artikel Goede Nacht in VNC Magazine
Lees hier

VNC Magazine - Slapen is een vak apart

Interview met Irma Leijten & Aline Kruit
"Cabine crew werkt onregelmatig en moet op cruciale momenten alert zijn terwijl het bioritme soms om slaap schreeuwt". Slapen is een belangrijk thema bij cabinepersoneel. Een mooi interview in het magazine van Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC.
Lees hier

PW. - De nadelen van onregelmatig werk verminderen

Interview met Irma Leijten & Aline Kruit
Minder verzuim door goede slaap. Wie onregelmatig werkt, heeft grotere kans op slechtere nachten. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de wakkere periode, schrijven Irma Leijten en Aline Kruit in het recent verschenen boek Goede Nacht. Lees het interview in PW.
Bekijk hier

Boekpresentatie Goede Nacht

Irma en Aline overhandigen 1e boek aan Bob Hutten
Door corona helaas geen feestelijke boekpresentatie. Maar met de overhandiging van het eerste exemplaar van Goede Nacht aan Bob Hutten, een ondernemer met een hele mooie visie op mens en organisatie, toch nog een feestelijk tintje. Bekijk de video voor een impressie van deze coronaproof boekpresentatie!
Luister hier

Intermediair - Een betere nachtrust kun je overdag trainen

Podcast met Irma Leijten
"Moet je nou willen dat een werkgever zich met jouw gedrag in de slaapkamer bemoeit?" vroegen Maaike Bos en Jan Meijroos van Intermediair's 'Work in Progress' zich af... In deze podcast legt Irma Leijten uit waarom het voor werkgevers toch slim is om te investeren in een goede nachtrust van hun medewerkers. #beterslapen #beterpresteren #bioritme #powernap #veiligwerken
Luister hier

Bedweters - Onregelmatig werken en toch presteren

Podcast met Aline Kruit
"Wat is de slechtste slaaptip ooit?" vraagt Mark Schadenberg in zijn podcast Bedweters aan Aline Kruit. Haar antwoord: het advies om melatonine te nemen bij slaapproblemen. Hoezo? Luister deze podcast! #onregelmatigwerk #beterpresteren
Luister hier

Vandaag nog... een betere nachtrust

Podcast met Irma Leijten
“Regelmaat is leidend om je natuurlijke slaapvermogen te kunnen vergroten. Hoe doe je dat dan wanneer je minder of geen invloed hebt op die regelmaat, wanneer je bijvoorbeeld werkt in de zorg of de logistiek?” Luister deze podcast waarin Nienke Verhoeven in gesprek gaat met Irma Leijten. #beterslapen #voervoorverdieping.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.