Goede nacht

Interview Clio, global director wereldwijd opererend vertaalbureau

Ik leef in 2 tijdzones.

Clio, 56 jaar, werkt als global director voor een wereldwijd opererend vertaalbureau. De hoofdvestiging bevindt zich in de Verenigde Staten, in de buurt van New York. 

Overleg met het hoofdkantoor tussen de soep en de aardappels

“Minimaal eenmaal per kwartaal ga ik voor ongeveer een week naar ons hoofdkantoor. De overige dagen werk ik vanuit huis in Nederland. Omdat het in New York 6 uur vroeger is dan hier, heb ik een ander soort werkdag. Ik kan pas overleggen met mijn teamleiders als ze daar om ongeveer 8 uur beginnen, dan is het voor mij al 2 uur ‘s middags. Mijn werkdag loopt dus ook langer door. Het komt wel voor dat ik avondeten sta te koken tijdens een call met het hoofdkantoor. Soms vind ik het vervelend dat door de tijdsverschillen mijn werkdag doorloopt tot 22-23 uur. 

Natuurlijk heb ik ‘s morgens tijd voor mezelf, maar die gaat ook vaak wel op aan werk. Het is voor mij een tweede natuur geworden, het leven in 2 tijdzones. 

In mijn vorige baan zat ik bijna de helft van de maand in de Verenigde Staten. Achteraf vind ik dat de impact daarvan op mijn gezin te groot is geweest. Het is fijn dat ik nu meer thuis ben, ik kan er meer zijn voor mijn dochters, die inmiddels studeren”. 

Impact van de jetlag 

“Naarmate ik ouder word, vind ik het intercontinentaal reizen steeds lastiger te hanteren. Ik ga eigenlijk wat te vroeg naar bed als ik daar ben, vervolgens word ik midden in de nacht wakker, voel me overdag vermoeid en heb het idee dat ik er soms niet helemaal bij ben met mijn hoofd. Toen ik jong was, kon ik veel makkelijker omschakelen. Ik stond er ook minder bij stil dat een jetlag vervelend is. Ik heb nooit slaappillen gebruikt, zo groot is het probleem nu ook weer niet. 

Ik houd rekening met mijn vluchttijden, zodat ik mijn tijd daar zo goed mogelijk kan benutten en dat mijn terugkomst in Nederland soepel verloopt. 

Heen vlieg ik het liefst ‘s morgens, dan zit ik om 13.30 uur achter mijn bureau op het kantoor. Om 16.00 uur ’s middags krijg ik een kleine dip. Ik hoop dat ze die dag  geen meetings plannen na 18.00 uur, want dan is mijn concentratie niet meer optimaal. De omschakeling naar de Amerikaanse tijd duurt ongeveer 3 dagen. Ik probeer de jetlag te overwinnen door overdag actief te blijven en gezellige dingen te doen met collega’s. Ook ga ik regelmatig naar buiten voor een wandelingetje en drink ik meer koffie dan normaal.

Terug neem ik een zogenaamde “Red Eye Flight” om 17.30 of 22.00 uur. Dan ben ik de volgende dag in de loop van de dag thuis. Vroeger keek ik vaak films in het vliegtuig, tegenwoordig ben ik verstandig en probeer ik te slapen. 

Ze zeggen vaak dat van oost naar west vliegen moeilijker is dan van west naar oost. Ik ervaar dat niet zo. Het valt en staat volgens mij met je tijdstip van vertrek en wat je doet tijdens de vliegtijd. Als ik op de vlucht van west naar oost heb kunnen slapen, voel ik me eigenlijk wel goed, op een middagdipje na. ‘s Avonds ga ik thuis op een normale tijd naar bed en ik zit dan eigenlijk vrij vlot weer in mijn eigen ritme.

Gelukkig ben ik over het algemeen een goede slaper en heb ik niet snel last van maag-darmproblemen”. 

Discipline en afbakening zijn belangrijk

“Ik ben me ervan bewust dat mijn werk gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. De baan is stressvol, ik leid een zittend bestaan en soms is de werk-privébalans in gevaar. Het voordeel van de onregelmatigheid is dat ik flexibel ben en dat ik veel thuis kan werken. Dat is echter ook meteen een valkuil, want werk en privé kunnen erg door elkaar lopen. Ik ondervang dit door gedisciplineerd te zijn en goed af te bakenen. Ik zou eigenlijk wat meer moeten sporten. 

De inhoud van het werk maakt veel goed. De vertaalwereld is heel internationaal en digitaal. Thuiswerken is normaal. Het is heel boeiend om met verschillende culturen in aanraking te komen. Een deel van mijn team werkt vanuit Argentinië. Als de medewerkers in de VS om 8 uur beginnen, is het voor het Argentijnse deel van mijn team al 10 uur. Het tijdsverschil tussen mijn team en mij ligt derhalve tussen de 4 en 6 uur. Mijn directe collega production director en ik werken nauw samen, hij vanuit de VS, ik vanuit Nederland. We helpen elkaar als het nodig is met onze werkzaamheden. Zo help ik hem als hij nog slaapt en doet hij dingen voor mij als ik naar bed ga. 

Ik overweeg niet om naar Amerika te verhuizen voor mijn werk. Mijn kinderen, familie, hond en vriendschappen zijn te belangrijk voor mij”. 

Bedrijf neemt verantwoordelijkheid

“Ik vind dat ons bedrijf verantwoordelijk omgaat met de gezondheid van zijn medewerkers. Van juni tot oktober wordt er in ploegendiensten gewerkt, omdat er dan veel geleverd moet worden qua vertaalwerk voor medische verzekeringsmaatschappijen. De werkgever zorgt dan voor gezonde maaltijden en er is altijd voldoende fruit, noten en water beschikbaar. Ze faciliteren de griepprik, waarvoor iemand langskomt op het bedrijf en je hebt vrij op je verjaardag. Ook krijgen medewerkers een fitnessabonnement. 

Mijn tip: Het is te allen tijden belangrijk te luisteren naar je lichaam en tekenen van vermoeidheid en pijn serieus te nemen. Tegelijkertijd – mocht je voor werk regelmatig moeten reizen tussen tijdzones – helpt het om jezelf bloot te stellen aan minimaal 30 minuten daglicht en om je meteen aan de lokale tijd aan te passen. Vang een dipje op met een korte powernap. Zet wel je wekker zodat je niet om 11 uur ’s avonds wakker wordt en dan de hele nacht klaarwakker rechtop in bed zit.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.