Goede nacht

Interview Johanna, medewerker sappen, broodjes & salades bij Hutten

Ik kies er bewust voor overdag thuis te zijn voor de kinderen.

Johanna (38) werkt sinds 2,5 jaar op de afdeling sappen, broodjes & salades bij Hutten. Ze is veertien jaar geleden vanuit Colombia naar Nederland gekomen. Ze is getrouwd en heeft 2 kinderen. Haar man werkt als timmerman. 

“Toen in net in Nederland was, heb ik eerst een aantal jaren bij de thuiszorg gewerkt.Ik ben daar weggegaan omdat ik een nieuwe uitdaging zocht; ik wilde wat anders doen en met een ander soort mensen samenwerken. De sfeer en alles waar dit bedrijf voor staat spreek me aan. Het mooi maken en er lekker uit laten zien van onze producten vind ik leuk. Ik kies heel bewust voor nachtwerk omdat ik overdag tijd wil hebben voor mijn kinderen. 

Als ik ‘s nachts laat thuis kom is inslapen lastig

Ik werk 4 dagen per week van 17.00 uur tot 2.00 uur, op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag. Als ik dinsdagnacht thuiskom is het donker en stil. Omdat ik ’s morgens de kinderen wil zien en naar school wil brengen moet ik alweer om 7.00 uur op. Dat is een korte nacht, dus daarom ga ik meteen naar bed als ik thuiskom. Soms duurt het wel anderhalf uur voordat ik in slaap val. Dan ben ik niet blij als de wekker gaat. Ik probeer te verbloemen dat ik chagrijnig ben voor de kinderen maar ik denk dat ze het toch merken. Vooral de oudste is vaak heel lief en helpt me met het ontbijt klaarmaken. 

Soms doe ik op woensdag een dutje van 10.00 tot 12.00 uur omdat ik voel dat ik dat nodig heb. Dan slaap ik prima. Daarna haal ik de kinderen van school breng ik de middag samen met hen door. Woensdagavond ben ik meestal moe en ga ik op tijd naar bed, zo rond 22.00 uur. Dan slaap ik prima. 

Ik slaap een gat in de zaterdag, maar vaak heb ik spijt

Donderdag rond 16.00 uur vertrek ik dan weer naar mijn werk. Dat is de zwaarste dag om te werken omdat het dan vaak druk is. Op vrijdag is het rustiger. Na die vrijdag slaap ik vaak gemakkelijker in. Dan zet ik geen wekker, want de kinderen hoeven niet naar school op zaterdag. Daardoor word ik vaak pas om 13.00 uur wakker. Aan de ene kant ben ik blij omdat ik dan een lange nacht gemaakt heb. Maar vaak heb ik spijt want ik voel me de rest van die dag moe. 

Naar de sportschool wil ik wel, maar doe ik nog niet

Ik zou graag wat fitter worden en een paar kilo afvallen. Trainen op de sportschool lijkt me wel wat, omdat ik graag mijn lichaam in conditie wil houden, maar ik kom er niet toe om te gaan. Vaak omdat ik moe ben. Dan komt het er niet van om te onderzoeken welke dagen en tijden het beste passen in mijn week. Want ik wil niet dat het ten koste gaat van mijn tijd met de kinderen.” 

We raken samen aan de praat over moe zijn, goed slapen en slim je tijd indelen op een manier die goed voelt en ik kan het natuurlijk niet laten om wat dingen uit te leggen. Er  ontstaat hierdoor een plan wat Johanna wel aanspreekt om eens uit te proberen:

– Op woensdag, vrijdag en maandag gaat Johanna standaard slapen van 10.00 tot 12.00 uur. Hierdoor kan ze het slaaptekort van de nacht ervoor compenseren.

– Op zaterdagochtend staat ze voortaan bijtijds op. Die hele lange nacht levert haar namelijk geen extra energie op, omdat te lang aaneengesloten slapen dezelfde nadelen heeft als tekort slapen. Doordat ze eerder opstaat heeft ze meteen de mogelijkheid om die ochtend naar de sportschool te gaan. 

We spreken af dat ze dit eens een maand gaat uitproberen om te ervaren wat het haar oplevert. Ze kan daarna zoeken naar een handig tweede moment in de week om naar de sportschool te gaan.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.