Goede nacht

Interview Karin Markus, verpleegkundige op de Intensive Care afdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Nachtdiensten zijn minder zwaar als je wat voor elkaar over hebt.

Karin Markus (29)  Verpleegkundige op de Intensive Care afdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch

Ik wist meteen na afronding van middelbare school dat ik de zorg in wilde, omdat ik dan echt iets kan betekenen voor mensen. Geneeskunde had ik ook kunnen gaan studeren, maar verkoos verpleging, omdat ik daardoor meer persoonlijk contact heb met de mensen en dat is wat me aanspreekt. Ik werk nu 4 jaar op de IC hier in het JBZ en heb al veel geleerd. Er is ruimte voor contact met patiënten en hun familie, wat onontbeerlijk is om goede zorg te leveren op een IC, waar de zorg complex is.

Leuke dingen doen zonder een vrije dag op te nemen

Je bent regelmatig overdag vrij waardoor je leuke dingen kunt doen waar je anders een dag vrij voor moet nemen, zoals een dagje sauna, sporten, shoppen of een dagje lekker rustig aan doen. Als je ’s avonds werkt is de sfeer heel anders, het is rustiger en je hebt meer tijd om de patiënten, maar ook je collega’s beter te leren kennen. Daardoor ontstaat meer begrip voor elkaar en ontstaat er een hechter team.

Mijn partner en vrienden begrijpen niet altijd wat ik nodig heb

Het werken in de weekenden en vooral met Kerstmis, want dat zet je sociale leven onder druk. Soms kun je niet bij feesten van vrienden zijn of de vrije weekenden zitten zo vol dat ik er niet echt meer van kan genieten. Dat vind ik jammer en dan voel ik me vaak zielig. Ik merk ook dat ik dan een korter lontje kan hebben of chagrijnig ben. Op het werk herkent iedereen dit en helpen we elkaar erdoorheen. In de privésituatie merk ik regelmatig dat er onbegrip is bij mijn partner of vrienden. Ze doen dan goedbedoelde dingen die op dat moment voor mij niet handig uitkomen, zoals een lekkere maar zware maaltijd in de ochtend na een nachtdienst of ze vragen je mee naar een film of lunch. Ik ben dan moe, kan dan geen prikkels hebben en wil juist rust. Dat vind ik lastig manoeuvreren, vooral omdat de bedoelingen goed zijn.

Goed slapen is mijn eigen verantwoordelijkheid

Het liefst slaap ik tussen 23.00 uur en 7.00 uur maar dat komt bijna nooit voor. Toch ben ik niet snel moe en heb ik aan 6 uren slaap voldoende om me weer fit te voelen. Doordat je werkt op verschillende tijden leer je jezelf steeds beter kennen en weet je steeds beter wat je nodig hebt. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat ik goed slaap.

Voor de eerste nachtdienst doe ik vaak tussen 17.00 en 19.00 uur een dutje om te zorgen dat ik fit genoeg ben. Dan slaap ik ook echt, mijn vriend moet mij dan wel eens wakker maken voor het eten. Tijdens de nachtdienst doe ik tussen 3.00 en 4.00 uur een powernap. Dat is geweldig. Ik slaap ook echt en voel me na 20 minuten helemaal opgeladen. Veel van mijn collega’s doen het ook. Wie wanneer een powernap neemt, regelen we onder elkaar. Dat gaat nagenoeg vanzelf, want ieder heeft zo zijn eigen voorkeurstijd. Sinds ik een powernap neem, kan ik ook na de nacht beter wakker blijven tijdens mijn autorit naar huis, dat geeft me een veiliger gevoel. Ik zet dan mijn zonnebril op om mijn ogen te beschermen tegen het licht, zodat ik thuis gemakkelijker in slaap val. 

Ik heb dingen geregeld om goed te slapen

Onze slaapkamer is helemaal verduisterd en ik doe alle deuren op de overloop dicht als ik overdag moet slapen. Dan is de hele verdieping verduisterd, dat vind ik fijn. Mijn buurjongen drumt graag en als het nodig is, vraag is hem of hij tijdens mijn nachtdiensten niet op de ochtend wil drummen, vindt hij geen enkel probleem. Ik slaap meestal na een nacht van 9.00 tot 11.30 uur en blijf in bed liggen tot 16.00 uur. Soms slaap ik nog wat en anders lig ik te rusten. In de avond slaap ik nooit, want omdat ik overdag niemand zie, wil ik de avond op zijn en onder de mensen.

Mijn maag en darmen zijn niet altijd blij met mijn keuzes

Mijn maag en darmen zijn niet zo goed bestand tegen onregelmatige werktijden. Alles wat ik in de nacht eet, dat valt niet zo lekker. We krijgen nu gezonder eten aangeboden door het ziekenhuis en dat scheelt veel. Voorheen bracht iedereen zelf een maaltijd mee, maar werd er vaak ook een pak koekjes en chips meegebracht. Door de maaltijden en het fruit dat tegenwoordig klaarligt, zijn eigenlijk alle koekjes en chips in de nachtdienst verdwenen. We helpen elkaar daar alleen maar mee, door het niet meer neer te zetten. Met sinterklaas of kerst zijn er wel lekkere dingen, ook ’s nachts. Die zijn dan extra lekker 😉 Ik heb daar baat bij, mijn maag en darmen zijn nu rustiger.

Soms kies ik voor een feest in plaats van voor mijn gezondheid  

We hebben hier de vaste roosterblokken losgelaten en dat vind ik fijn. We splitsten vaak een weekenddienst of diensten met kerst en oud en nieuw. Je brengt daardoor nog steeds offers, maar de offers zijn kleiner, waardoor je ook ruimte hebt om toch iets te doen met je familie en vrienden. Natuurlijk moet je wel oppassen omdat die vaste blokken ook gebaseerd waren op het bewaken van je gezondheid. Iedereen heeft de neiging om sociale dingen voor te laten gaan boven de gezondheid. We spreken elkaar echter wel aan op onze keuzes. Als iemand er moe uitziet of vaker dan normaal chagrijnig doet, dan zeggen we dat. Voor het welzijn van je collega maar ook voor het team en de kwaliteit van de zorg, je bent immers afhankelijk van elkaar.

Je mag bij ons voorkeuren indienen voor je diensten. Ikzelf dien nooit veel voorkeuren in, maar als je man bijvoorbeeld ook onregelmatig werkt of je zit met kleine kinderen, dan scheelt het een hoop gedoe als je voorkeuren worden geaccepteerd. De roosteraars vullen het rooster aan na indiening van ieders voorkeuren. Zij kennen en respecteren iedereen uit het team en het ruilen is hierdoor behoorlijk afgenomen. Als iemand mij toch eens vraagt om te ruilen, dan doe ik dat als ik die ander kan helpen,  in het geval van een ouderavond of uitvaart ofzo, maar niet voor een dagje uit als dat ten koste gaat van mijn herstel, sociale leven of  gezondheid. Soms ruil ik dan op een ander moment iets terug, zodat ik iets win op het gebied van herstel of gezondheid. Dat ruilen gaat altijd in goed overleg, we kennen elkaar tenslotte.

Tip: Zorg dat de sfeer goed is. Het geeft zoveel extra energie en voldoening omdat iedereen elkaar het beste gunt.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.