Je gedrag is de basis voor een gezonde leefstijl

Gemeente Veldhoven

Een gezonde geest en een gezond lichaam vraagt om een gezonde leefstijl. Onze organisatie is constant in beweging. Het is een turbulente tijd. We willen onze medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen om lekker hun werk te doen. Immers: zonder onze mensen staat onze organisatie stil.

De inzetbaarheid van ons mensen wordt beter als zij lekker in hun vel zitten. Daarom bieden wij het Leefstijl programma Voeding & beweging van LIJV aan. En nee, het programma is zeker niet alleen voor mensen die willen afvallen. Alle medewerkers die actief aan hun gezondheid willen werken kunnen zich inschrijven.

Wat we willen oplossen

We weten dat gezonde medewerkers lekkerder leven, beter werken en minder verzuimen. Dat vinden we belangrijk vanuit medewerker en organisatie perspectief. We merkten dat veel medewerkers best wel gezonder willen leven. Maar dat de praktijk toch wat weerbarstiger is. Als goed werkgever willen wij onze medewerkers ondersteunen bij een gezondere leefstijl.

Wat we willen bereiken

Dat medewerkers zich bewust zijn van hoe ze hun leefstijl kunnen verbeteren is mooi. Maar wij vinden het nog belangrijker dat ze daar ook echt mee aan de slag gaan. Dat onze medewerkers écht stil staan – en daarna vooruit gaan :-)- met hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. En dat iedere medewerker ook weet wat dit voor hem persoonlijk betekent. Daardoor blijven mensen ook gemotiveerd om zich in te zetten op een manier die bij hem past. Dus geen standaard aanpak, maar maatwerk.

Hoe we dat gedaan hebben

We wilden een aanpak die verder gaat dan tips en trics. Daar staat het internet al vol mee. We hebben gekozen voor het Leeftstijl programma Voeding en Beweging omdat insteekt op gedragsverandering en omdat dit programma al diverse jaren succesvol is bij andere organisaties.

Het programma start met een motivatievragenlijst. Omdat motivatie de eerste sleutel is naar gedragsverandering. Daarna zijn er 4 bijeenkomsten van 2 uur geweest. Daarin krijgen onze medewerkers inzicht over wat en gezonde leefstijl is en hoe ze deze kunnen inpassen in hun eigen leven. Op een manier die bij hen past. Tussen de bijeenkomsten door gaan onze mensen zelf aan de slag met de opgedane inzichten. Daarbij worden ze ondersteund door e-coaching en waar gewenst door 1 – op – 1 coaching.

Wat het ons heeft opgeleverd

Het afgelopen jaar hebben twee groepen deelgenomen aan het programma. En in februari start er weer een nieuwe groep. Onze mensen behalen goede resultaten. Dat komt door de opbouw van het programma en omdat de deelnemers elkaar zien en stimuleren om met een gezonde leefstijl bezig te blijven. Omdat er zo over gesproken wordt, merken we dat niet alleen de deelnemers maar ook andere collega’s bewuster aan de slag gaan met hun leefstijl. Een mooie spin-off!
En natuurlijk gaat het niet alleen om onze medewerkers, maar wij als leidinggevende doen natuurlijk net zo hard mee!

Wat wij van LIJV vinden

De waarschijnlijkheid waarmee wij LIJV aanbevelen aan een andere organisatie, collega of vriend is een 9.

HRM adviseur

Carst de Kock

Gun jij, net als Carst, jouw medewerkers een gezonde leefstijl? Wij zijn specialisten in gezonde leefstijl door blijvende gedragsverandering. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.