Slaapcoaching Incompany

Maastricht UMC
Maastricht UMC

Maastricht UMC+ vindt het belangrijk structureel aandacht te geven aan de gezondheid van medewerkers. En het thema slaap mag niet ontbreken. Gezond omgaan met slaap is niet altijd eenvoudig, zeker niet in de zorg. Om alle behoeften van de medewerkers hierin te kunnen vervullen, richtte het MUMC+ een slaappoli op. LIJV ondersteunt deze slaappoli met slaapcoaching en een slaapspreekuur.

De slaappoli voor medewerkers

Wanneer medewerkers van het MUMC+ een slaapprobleem hadden gingen ze voorheen meestal naar de huisarts. De huisarts is echter geen slaapexpert en vaak ontbreekt het ook aan tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak van het slaapprobleem. Slaapmedicatie is dan ‘de oplossing’. Omdat een medewerker zonder diagnose ook niet doorgestuurd kan worden, belandde hij of zij tussen wal en schip. Gelukkig zag het MUMC+ een kans om dit gat te dichten; een slaappolikliniek voor de medewerkers.

Effectieve slaapcoaching

De slaappoli biedt onder andere een slaapspreekuur, waar iedereen met zijn slaapprobleem terecht kan om deze te bespreken. Slaapcoach Aline Kruit verzorgt daarnaast soms een masterclass of inspiratiesessie voor een groep medewerkers. Opvallend is dat de slaapcoaching zo effectief is. Vaak is 1 uur voldoende om de medewerker de juiste richting te geven. Driekwart heeft geen behoefte aan een 2e afspraak. Medewerkers zijn over het algemeen hoog geschoold. De kennis is er vaak wel, maar men is op zoek naar praktische handvatten of een sparringpartner.

“Onze medewerkers zijn over het algemeen hoog geschoold. De kennis is er wel, maar onze collega’s zijn vaak op zoek naar praktische handvatten of een sparringpartner, dan komt Aline om de hoek kijken.”

Eefie Huntjens-Bemelmans, Projectmedewerker Healthy Sleep & Coördinator Met Hart voor Jou, Maastricht UMC+

Laagdrempelige oplossing

Een op de vier Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen. In het Maastricht UMC+ werken zo’n 6.500 medewerkers. Dat zijn best veel potentiële ‘probleemslapers’. Voorkomen van ernstige slaapproblemen is natuurlijk beter dan genezen. En het spreekuur blijkt een laagdrempelige oplossing te zijn. Wanneer medewerkers een afspraak maken zijn de slaapproblemen vaak nog niet geëscaleerd. In een individueel gesprek en met persoonlijke afstemming kan er echt maatwerk worden geleverd.

Evaluatie consult slaappoli

Interessant (en belangrijk) is natuurlijk of de medewerkers die gebruik hebben gemaakt van de slaapcoaching, net zo tevreden zijn als wijzelf. Uit een evaluatie van het Maastricht UMC komen mooie cijfers. De respondenten geven een 8,7 voor de meerwaarde van de dienst voor jou als medewerker en een 9,3 voor de tevredenheid over slaapcoach Aline KruitUit evaluatie blijkt verder dat de duidelijke uitleg, het heldere advies, de praktische handvatten en de mogelijkheid om hier met iemand over te kunnen praten, vaak genoemde positieve aspecten zijn.

Wil je meer weten over beter slapen en onze trainingen op het gebied van slaap? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met LIJV.

Trainer/coach & expert Slaap

Aline Kruit

Trainer/coach & expert Slaap

Irma Leijten

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.