uwv logo

Praktijkcasus long-covid programma

Verantwoord werken aan herstel na corona.

Wie erg ziek is geworden door het coronavirus, kan te maken krijgen met een lange nasleep. Medisch gezien is een cliënt misschien coronavrij, maar hij voelt zich nog altijd beroerd.

Vaak zien we cliënten die moeite hebben met het aanpassen van hun activiteiten aan de beperkte belastbaarheid en voortdurend over hun grenzen gaan. Die verandering in de belastbaarheid en het leven daaraan moeten aanpassen valt niet mee. Hieronder een voorbeeld uit de praktijk.

Voorbeeldcasus

Een 29-jarige vrouw met restklachten na COVID-19. Het virus had haar flink te grazen. Conditioneel ging zij er flink op achteruit, ze had de energie van een dood vogeltje. In rust had cliënt een verhoogde hartslag, iets waarover zich ernstig zorgen maakte. Werken en sporten zaten er dan ook niet meer in.

Cliënt deed haar best om op eigen kracht te herstellen maar kwam van een koude kermis thuis, ze ging steeds verder achteruit. Zelfs de alledaagse dingen als het in- en uitruimen van de vaatwasser, douchen en traplopen werden haar te veel. En externe prikkels zoals licht en geluid waren voor haar lastig te verdragen.

Onze aanpak

Om de cliënt fysiek en mentaal weer fit voor werk te maken, gingen we aan de slag met:

  • actieve oefentherapie om conditie en kracht op te bouwen;
  • ademhalingsoefeningen;
  • COVID-yoga;
  • advies over een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid
  • weer vertrouwen krijgen in het lichaam en de toekomst
  • het verantwoord opbouwen van werk en sportactiviteiten

De start van het programma was vooral gericht op het creëren van vertrouwen en rust. Onder meer door ademhalingsoefeningen en uitleg over het autonome zenuwstelsel.

Samen met de ergotherapeut ging cliënt op zoek naar de juiste balans tussen herstel en opbouw van werkzaamheden. Met de psycholoog werkte zij aan haar mentaal welbevinden. De begeleiding van de fysiotherapeut was gericht op het verbeteren van conditie en spierkracht. Én het herwinnen van het vertrouwen in eigen lichaam.

Resultaat
  • verbetering conditie en spierkracht;
  • rust en balans;
  • weer vertrouwen in eigen lichaam en de toekomst;
  • werk- en sportactiviteiten zijn hervat.

Heb je vragen? Of wil je meer informatie over het long-covid programma van LIJV?

Bel 073-689 07 90

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.