Van slecht slapen krijg je honger

Blog: Irma Leijten, trainer / coach en expert Slaap bij LIJV

Vaak merk je dat je na een slechte nacht, de volgende dag enorm veel (snack)trek hebt. Waarom eigenlijk? In onderstaande blog vertelt Irma Leijten, trainer/coach en expert op het gebied van slaap, waarom.

Hoe laat zou het zijn? Niet op de klok kijken. Hè, ga nu gewoon eens slapen!… het was weer zo’n nacht! En nu heb je al de hele ochtend zin in een omelet met kaas. Een chocolade croissant, ook lekker. Zelfs voor een paar heerlijke vette donuts zou je op dit moment je hand niet omdraaien. Vaak merk je dat je na een slechte nacht, de volgende dag enorm veel (snack)trek hebt. Waarom eigenlijk?

Slaap speelt een rol bij je eetlust

Terwijl jij lekker slaapt, zijn je lichaam en je brein flink aan het werk. Cellen worden gerepareerd, en ervaringen en emoties worden in je bovenkamer geordend zodat er de volgende dag weer balans is in je lijf en ruimte in je hoofd. Je kunt de dag weer fris en fruitig beginnen. Als je slecht slaapt, dan worden deze processen verstoord. En de invloed van die verstoring die merk je.

Kijk maar eens naar de feiten

  • Slaap je als volwassene 5 uur of minder, dan loop je 1,5 keer zoveel kans om dik te worden ten opzichte van iemand die voldoende (7-8 uur) slaapt.
  • Is je slaap-waakritme 7 à 8 dagen verstoord, dan is er al een meetbare verstoring van je stofwisseling.

Hoe ontstaat overgewicht als gevolg van slecht slapen

  1. Je wordt enorm voor de gek gehouden door de hormonen die je eetlust reguleren. Ghreline geeft aan wanneer je brandstof nodig hebt; je krijgt een honger gevoel. Leptine laat je weten wanneer je voldoende hebt; je voelt je verzadigd. Door een verstoorde nachtrust wordt meer Ghreline geproduceerd en minder Leptine. Dit is de oorzaak dat je ‘s avonds die zak chips opentrekt en helemaal leeg eet.
  2. Door onvoldoende slaap kun je tot wel 30% minder gevoelig worden voor insuline waardoor je verbranding van voedsel vertraagt. Met meer vetopslag en grotere buikomvang als gevolg.
  3. Vermoeidheid door slaapgebrek wordt door je lichaam als signaal gezien om meer energierijk voedsel tot je te nemen. Dat verklaart je hunkering naar zoete snacks en junkfood.
  4. Bewegen, sporten of het klaarmaken van een gezonde maaltijd schiet er eerder bij in als je je moe voelt.

Best lastig om op gewicht te blijven dus als je een slaapprobleem hebt.

Hoe zit dat bij werkend Nederland?

• Ruim 17% van de werkenden heeft chronische slaapproblemen, bij ploegendienstwerkers is dit maar liefst 40%
• Mensen met onregelmatige werktijden slapen gemiddeld 5 tot 6 uur per nacht, dus hebben een grotere kans op overgewicht.
• Zo’n 1,3 miljoen mensen in Nederland draaien regelmatig nachtdiensten, 44% werkt regelmatig buiten de reguliere kantoortijden

We hebben het dus over veel mensen die kampen met een verstoring van hun slaap en als gevolg daarvan wellicht ook met hun lichaamsgewicht. Allemaal mensen die minder energie ervaren en daardoor minder presteren dan ze kunnen en graag willen.

Bronnen: Gerard Kerkhof & Centraal Bureau voor Statistiek

Dus… wat ga jij doen?

Laat jij je medewerkers doorgaan met hard werken en blijf je een beroep doen op hun wilskracht en doorzettingsvermogen om vol te houden en snacks te weerstaan? Óf durf je het aan om een hele andere weg in te slaan door hun slaapgedrag onder de loep te nemen?

Geef je medewerkers de kans om te ontdekken waar hún spreekwoordelijke schoen wringt. Je zult zien, als ze beter slapen, zijn ze minder moe en herstelt hun hormoonbalans. De hongerprikkel neemt niet langer een loopje met ze.

Hoe fijn is om te zien dat je medewerkers goedgehumeurd hun werk doen omdat ze letterlijk en figuurlijk lekker in hun vel zitten. Wat wil je als werkgever nog meer?

Irma Leijten
Trainer / Coach & Expert Slaap

Wil je meer weten over slaapcoaching? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.