Af en toe een keertje snacken hoort, als je het mij vraagt, een beetje bij het leven. Maar jaloers ben ik op de mensen die dat kunnen met mate. Die een handjevol chips of een klein blokje chocolade kunnen nemen.
Ik niet, ik sna(c)k naar meer. 🙂

Bodemdrift

Noem het een ernstige vorm van bodemdrift. Een zak M&M’s, paprika chips… het móet op! Tot aan de laatste kruimel. En dat terwijl ik duizend en één redenen kan bedenken om niet zo’n hele zak weg te werken. En toch doe ik het. Ik bezwijk, wuif alle goede argumenten om maat te houden weg en schrans vervolgens ‘vrolijk’ verder. Nadien neem ik mezelf voor te stoppen met dat enorme snaaien. “Maandag dan hè?”, hoor ik mezelf zeggen. Ik ben er klaar mee! Het moet anders.

Goed voornemen

Januari, een mooie maand voor een frisse start. Mijn goede voornemen: ik ga in het weekend gezonder snacken. Maar vooral met mate.

Een beetje hulp

Makkelijk gezegd… dus een beetje hulp kan geen kwaad. Als medewerker van LIJV zit ik natuurlijk dicht bij het vuur. Van onze Expert Leefstijl Karin Terpstra kreeg ik dan ook onderstaande tips.

  1. Elke kleine stap in de goede richting is winst.

Het volhouden van goede voornemens heeft vaak met 2 factoren te maken: motivatie en moeilijkheidsgraad. Als je motivatie groot is dan kun je stappen zetten die ingewikkelder zijn, of verder weg liggen van je normale structuur. Is je motivatie iets lager? Dan wil je juist dat de stappen die je zet zo makkelijk mogelijk zijn. Dus, ga je voor safe, maak je stappen dan niet te moeilijk. De kans dat je volhoudt is dan groter als je motivatie eens wat minder is. Elke stap in de goede richting, hoe klein ook, is winst!

  1. Beloon jezelf.

Jezelf belonen is superbelangrijk. En niet pas als je het uiteindelijke doel behaald hebt. Deel je einddoel op in subdoelen/mijlpalen en vier elk succes! En uhhh, jezelf belonen hoeft niet altijd met eten hè?! 😉

  1. Het duurt even.

Het duurt ongeveer drie maanden voordat je gewend bent aan een verandering (en de aanpassing is opgenomen in je (dagelijkse) structuur). Motivatie neemt echter vaak al af na een week of drie. Als je je dat van tevoren realiseert, dan kun je daar rekening mee houden. Bedenk wat je kan doen om jezelf tussendoor weer een boost te geven. Bijvoorbeeld: jezelf belonen, reminders inbouwen, vragen of iemand je wil helpen, etc.

  1. Maak je doelen concreet.

Dan weet je ook wanneer je iets behaald hebt. Succeservaringen zijn heel belangrijk om je goede voornemens vol te kunnen houden.

  1. Kijk kritisch naar je doelen.

Waarom wil je je doel zo graag bereiken? Is het de moeite die je erin gaat steken echt waard? Is het doel realistisch en haalbaar? Als je het doel helder voor ogen hebt kun je starten met de voorbereiding. Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Hoe ga je het plannen? Wie gaat je helpen? Welke valkuilen, excuses en beren op de weg kun je bedenken en tackelen?

  1. Ga pas over tot actie na alle voorbereidende stappen.

Pas als je alle voorbereidende stappen genomen hebt ga je over tot actie. Belangrijk is om je te realiseren dat terugval in je oude patroon onderdeel is van verandering en er daarom bij hoort. Kijk even terug naar je voorbereiding. Waar ging het mis? Was je doel misschien te ambitieus of werd je motivatie te laag? Bedenk waarom je ook alweer zo graag je doel wilde behalen en ga weer aan de slag. Succes!

Met deze tips gaat het mij lukken om mijn goede voornemen vol te houden. Yep, ik ga ervoor! En hoewel we pas het vierde weekend van januari in gaan… so far, so good 🙂

Esther Hoekveld
Coördinator Cliëntbegeleiding

Wil je meer weten over duurzame gedragsverandering en mentaal fit zijn? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.