Gezond thuiswerken
Een goede instelbare bureaustoel, een zit-sta bureau, ergonomische muis en dito toetsenbord… allemaal ingrediënten om ergonomisch verantwoord thuis te werken. Toch behelst ergonomisch thuiswerken meer dan er ergonomisch ‘lekker bij zitten’. Al is dit misschien wel het eerste wat je te binnen schiet als je aan ergonomie denkt. Ergonomisch thuiswerken gaat om zowel de werkomstandigheden (zoals bijvoorbeeld mentale werkbelasting, werktijden en samenwerking), als de hulpmiddelen die je bij het werken gebruikt.
Verbeter eenvoudig de ergonomie op je thuiswerkplek
Eenvoudige tips voor ergonomisch thuiswerken
Met deze 5 tips wordt ergonomisch thuiswerken een fluitje van een cent. Jij verbetert de ergonomie op je thuiswerkplek, zonder al te veel poespas.
Beweeg!
We beginnen met het allerbelangrijkste advies: beweeg!
Ook als je werkplek picobello ingericht is en jij een perfecte werkhouding hebt, blijft bewegen belangrijk. Zijn je werkplek en werkhouding een beetje tralalala dan is bewegen een MUST!
Dus:
– maak die lunchwandeling
– sta elk half uur op van je werkplek om even te bewegen
– ‘gooi’ elke 10 minuten je nek, schouders en armen even lekker los terwijl je in je stoel zit (micropauzes)
Varieer
– Gooi af en toe even een wasje in de machine, ruim even wat op
– Varieer van (zit)houding. Wissel tussen actief rechtop zitten en ontspannen tegen de leuning
– Wissel eens af tussen een stoel, een kruk of misschien wel zitbal
– Loop rond als je belt
Je hebt geen instelbare bureaustoel
Het is belangrijk dat je benen en rug goed ondersteund zijn. Als je tafel te hoog is: leg een kussen op je zitting. En doe een klein kussentje of opgerolde handdoek in je onderrug (als lendensteun). Gebruik nu een (geïmproviseerde, bijvoorbeeld een doosje of plank) voetensteun.
Je hebt geen instelbaar bureau
De hoogte van je bureau/tafel is bepalend voor een juiste werkhouding. Staat deze te hoog dan trek je automatisch je schouders op. Te laag dan zit je te veel voorovergebogen.
Als je tafel te hoog is:
Zet je instelbare bureaustoel dan hoog genoeg. Zorg dat je met ontspannen (afhangende) schouders en de onderarmen ondersteund worden door bureaublad of de armleuningen van je stoel.
Gebruik eventueel een (geïmproviseerde) voetenbank voor onder je voeten.
Als je tafel te laag is:
Dan wordt het lastiger. De enige juiste manier is dan klosjes onder je tafelpoten te doen. Zodat deze op de juiste hoogte komt.
Je werkt met een laptop
Werk niet langer dan 2 uur per op een laptop.
Je zit vaak wat meer voorovergebogen om het scherm van je laptop te kunnen zien. Het gevolg is een statische belasting op de nek-, bovenrug- en schouderspieren met vervelende pijntjes tot gevolg.
Werk je meer dan 2 uur op een laptop? Kies dan voor onderstaande ergonomische oplossingen:
- Sluit je laptop aan op een losse monitor. Hierdoor heb je een groter beeldscherm wat rustiger kijkt en de productiviteit verhoogd
- Gebruik een losse muis en een los toetsenbord. Zo voorkom je een voorovergebogen werkhouding en reiken naar de laptop
- Gebruik een laptopstandaard. Hierdoor komt het beeldscherm op de juiste hoogte. Geen laptopstandaard? Breng je beeldscherm op hoogte door een stapel boeken of een doosje onder je laptop te zetten. Ook nu sluit je een los toetsenbord en een losse muis aan op je laptop
Gezond thuiswerken? Manage je ‘Working From Anywhere’. In https://lnkd.in/dHi5kWV vertelt Paul Van Haaren RCDI®, Trainer/Coach & Consultant Duurzame Inzetbaarheid bij LIJV, over hoe je mentale en fysieke overbelasting bij thuiswerken kan voorkomen.
Download ook ons e-book ‘Thuiswerken’.
Maak kennis met
Hoe kunnen we jouw organisatie helpen?
Fysiek en mentaal fit, slaap in relatie tot werk en persoonlijk leiderschap, daar weten we alles van. Dagelijkse en complexe uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid brengen wij terug tot inspirerende eenvoud. Dit doen we met ons team van trainers en coaches verspreid over heel Nederland.