Blog: Tamagotchi effect + 6 quick wins gezonde leefstijl

Veel mooier dan de sport zelf zijn de materialen ‘nodig’ voor de beoefening ervan. Een Bianchi Oltre Xr3 racefiets voor 3 zondagen per jaar een rondje om de kerk, nieuwe Nike Air Jordan’s voor een uurtje recreantenbasketbal…of zo werd ik laatst verrast met een Garmin Vivoactive 3 met ingebouwde hartslagmeter en gps. Geluk zit ‘m vaak gewoon in gadgets.

Virtuele beloning

Deze smartwatch meet de hele dag door je stappen, traptreden en verbrande calorieën. Tot voor kort had ik gedacht: who cares?! Maar het apparaatje is slimmer dan ik. Het weet stiekem waar ik gelukkig van word; een trofee, blijkbaar. Bij elke ‘prestatie’ trilt het om mijn pols en feliciteert het me met het behalen van een doel.

Goed voor jezelf zorgen

Zoals velen werk ik nu thuis. Dat betekent laveren tussen zolder, waar de rust heerst maar de wifi niet, en de woonkamer, waar ‘groep 4 en 2’ samen met Google Classroom de dienst uitmaken. Van Garmin moet ik dagelijks 12 keer de trappen op en af. Het ligt aan de koffiebehoefte, maar de eerste beloning is vaak al voor het middaguur binnen. En dat is lekker, zeg ik met gepaste schaamte. Met weerzin keek ik 2 decennia geleden naar de Tamagotchi rage. De overeenkomst met ‘activity tracking’ is echter groot. Alleen word ik nu niet beloond voor de goede zorg van een virtueel huisdier, maar door goed voor mezelf te zorgen. Dat is winst.

Op weg naar een gezondere leefstijl

De intelligente lockdown heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed wist de Volkskrant vorige week te melden. Ruim een derde beweegt minder, velen hebben last van stress en de ‘overlevingsmodus’ zorgt ervoor dat mensen minder gevoelig zijn voor prikkels van honger of verzadiging. Klein leed natuurlijk in het licht van de laatste maanden. Maar mensen met levensstijlziekten, zoals diabetes en overgewicht, zijn kwetsbaar gebleken. Gezonde voeding en voldoende beweging verdienen een plaats hoog op de agenda.

Gedragsverandering stimuleren

Nu ieders leefomgeving een stuk kleiner is geworden, is een positieve leefstijlverandering nog lastiger. Leuk, met zijn allen thuis sporten, maar als de kids genoeg hebben van Nathan en Lavezzi Rutjes, zet je Zapp Sport toch maar uit. Ik denk trouwens dat de positiviteit van Rutjes velen kan stimuleren aan de slag te gaan met bewegen. Stress, tijdgebrek en angst, waar veel mensen nu last van hebben, helpen daarentegen allerminst.

Maar hoe dan?

Als ik een autoriteit was op het gebied van leefstijlverandering en Garmin had me een x-bedrag geboden, dan was ik nu verder gegaan met het bejubelen van de effecten van de Vivoactive 3. Helaas… Om toch waardevolle content toe te voegen aan dit blog heb ik mijn collega Karin Terpstra, expert Voeding en Beweging bij LIJV, gevraagd om wat tips. Zodat je nu al een start kunt maken met gezondere voeding en meer beweging.

6 quick wins

  1. Stop het zitten en ga staan. Zitten vertraagt je stofwisseling al na een half uur en je doorbloeding wordt minder goed. Hierdoor krijgen je hersenen ook minder zuurstof en voel je je eerder duf en minder geconcentreerd.
  2. Makkelijk meer bewegen. Meer bewegen wil niet zeggen dat je ineens heel fanatiek moet gaan sporten. Probeer je ‘uitjes’ naar de supermarkt eens te zien als een manier om wat extra beweging te pakken en ga er lekker wandelend naartoe.
  3. Kijk scherp naar je eet- en drinkpatroon. Is er wat veranderd? Dronk je voor de Corona-crisis doordeweeks geen alcohol? Doe dat nu dan ook niet. Nam je voorheen je ontbijt, lunch en avondeten op vaste tijdstippen? Probeer dat nu ook aan te houden.
  4. Sport samen, virtueel dan. Zijn er mensen in je omgeving die meer willen sporten? Spreek een tijd af om samen via Skype, MS teams of Houseparty wat (kracht)oefeningen te doen. De 7-minute work-out is hier een voorbeeld van.
  5. Neem voldoende tijd voor ontspanning. Je bent misschien wel meer thuis nu, maar richt je tijd ook zo in dat je af en toe even helemaal niets hoeft en weinig prikkels krijgt. Ongemerkt kijken we heel wat langer op onze telefoon dan we willen. Je hersenen blijven dan ‘aan’ staan. Gun jezelf tijd zonder telefoon en andere afleiders om weer helemaal op te laden.
  6. Onzekerheid en veranderingen veroorzaken vaak onrust. Dit kan een negatief effect hebben op je slaappatroon. Merk je dat je moeilijker in slaap kan komen of nog lang ligt te piekeren? Goed slapen begint overdag. Wellicht geeft het je meer rust als je het nieuws minder intensief volgt….

Wil jij aan de slag met gedragsverandering die nodig is om je leefstijl blijvend te verbeteren? Misschien is de nieuwe Training Voeding en Beweging Online iets voor jou? Of wil je meer informatie? Neem anders contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Thijs Busser
Projectmanager Communicatie

Trainer / coach & expert Leefstijl

Karin Terpstra

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.