Blog: Waarom zou je tijd maken voor een powernap?

Powernap

De powernap? Helemaal niks voor mij! Dat is vaak de eerste reactie van mensen die kampen met vermoeidheid, stress of slaapproblemen, wanneer ik dit onderwerp inbreng in een gesprek. Heel begrijpelijk, want een powernap vraagt tijd, en die heb je vaak juist tekort. Zeker als je druk bent met van alles en je je bovendien verre van fit voelt.

Alles vraagt tijd

Nieuw ideeën uitgewerkt? Check. Afspraken voor vandaag nagekomen? Check. Deadlines gehaald? Check. En nu snel naar school om de kinderen op te halen. Als ‘manlief’ dan vanavond kookt, kan ik nog even de boodschappen doen voor die lieve, maar chronisch zieke buurvrouw…mantelzorg noemen ze dat geloof ik. Onze dynamische samenleving wordt er niet relaxter op. Het vraagt overzicht, structuur, prioritering en het maken van bewuste keuzes. En vooral dat laatste is interessant. Want we denken vaak dat we bewuste keuzes maken, maar uit onderzoek blijkt dat 90% van onze keuzes op de automatische piloot genomen worden.

Zet eerst je eigen masker op

Je kent het vast, de uitleg voordat een vliegtuig vertrekt: ”zet in geval van nood eerst uw eigen zuurstofmasker op en daarna pas bij uw kind”. Dit vermeldt men expliciet, omdat iedere ouder automatisch de keuze zal maken om eerst hun kind te helpen. En dat is onmogelijk als je zelf met zuurstoftekort kampt.

Beter presteren door minder hard te werken

Op de Olympische Spelen van Beijing presteerde schaatsster Irene Schouten echt geweldig; 3 gouden medailles. Wat ze anders deed in haar voorbereiding dan voorheen? Minder trainen. Door bewuster om te gaan met rust en tijd te nemen voor herstel ging ze nog beter presteren. Iedereen die een topprestatie wil leveren, in sport, werk of het combineren van allerlei taken en verantwoordelijkheden, moet niet alleen bewust omgaan met de doelen en benodigde acties, maar ook met herstel van die activiteiten om duurzaam te kunnen blijven presteren. Een powernap kan helpen.

Wat is een powernap

Een powernap is hetzelfde als een dutje of een middagslaapje. Als je het goed timet is het een enorme energiegever. Een powernap geeft je in een relatief korte tijd, 10-20 minuten, een mentale boost waar je een paar uur profijt van hebt. Er is niet veel voor nodig: een gemakkelijke stoel, een bed, of je kunt zelfs even op de voorstoelen van je auto gaan liggen.

Voordelen van een powernap

Tijdens een powernap ontspant niet alleen je lichaam. Ook je hersenen komen tot rust omdat je jezelf de tijd gunt om even te ontspannen, niet na te hoeven denken. Je laadt je fysieke en vooral je mentale vermogen op. Dat heeft een positieve invloed op je creativiteit, je stemming en je concentratievermogen, na je powernap.

Rust en ontspanning komen niet vanzelf

Misschien komen ze bij jou op nu, de ja, maar… gedachten; “ik kan niet op commando slapen”, “ik heb hier geen tijd voor hoor”, “er komen dan allerlei gedachten over wat ik nog moet doen”, etc. Klopt allemaal. Nou en? Dat zijn juist die automatische gedachtenpatronen ‘je moet door, door, door’. Maar wat wil jij? Even bijtanken en daarna met meer energie en focus door? Of weer uitgeput de dag afsluiten en ’s avonds op de bank in slaap vallen? Kies bewust voor wat jij belangrijk vindt.

De powernap in 5 stappen

Waarom zou je niet eens een pilot powernap starten? Probeer het 4 weken met behulp van 5 stappen. Dan kun je echt ervaren wat het je brengt. En je hoeft niet elke dag te ‘powernappen’ om een positief effect te bereiken. 2 keer per week kan je al meer energie en focus opleveren. Plan je powernap altijd midden in je wakkere periode, normaal tussen 13.00 uur en 15.00 uur dus. Je hebt er zo ’s middags plezier van en het heeft geen nadelige invloed op de nacht erna.

  • Zoek een rustig plekje. Je mag op bed of op je bank liggen, maar ook even zitten in de auto of stoel (met hoofdsteun) is prima.
  • Zet een wekker tussen de 15 en 25 minuten. Leg je telefoon weg en zet deze op stil. Zo heb je geen afleiding.
  • Sluit je ogen. Je hoeft niet te slapen, want gewoon liggen met je ogen dicht, zorgt al voor rust en herstel.
  • Stel dat er gedachten opkomen: niet naar luisteren, je hoeft er nu helemaal niks mee. Lekker rustig blijven liggen of zitten. Een handige tip: Adem een paar keer diep in en lang en langzaam uit. Zo zet je je lichaam letterlijk in de ruststand.
  • Als de wekker gaat moet je meteen opstaan, hoe lekker je ook ligt. Dit kan lastig zijn, omdat je wil blijven liggen. Dat is echter niet verstandig, omdat je daardoor niet meer energie wint en mogelijk de komende nacht minder goed slaapt.

De powernap geeft je niet alleen meer energie en focus in de middag, het is ook een goede compensatie voor een mindere nacht en je traint je vermogen om te ontspannen. Je traint daarmee indirect ook de kwaliteit van je nachtrust. Dus, ‘give it a try’ zou ik zeggen.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Lees hier meer over beter slapen en beter presteren. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.