Structureel aandacht voor de gezondheid van medewerkers

Hyster-Yale
Hyster-logo

Het prioriteren van ergonomisch werken levert een boel moois op. Een Archie bijvoorbeeld… Recent won de Hyster A serie de ergonomieprijs bij de Archies Awards for Excellence van de UK Material Handling Association. Deze aandacht voor gezond werken beperkt zich niet tot klanten. Hyster-Yale vindt het erg belangrijk dat het eigen personeel verantwoord aan de slag gaat zodat lichamelijke klachten worden voorkomen.

Fysiek werk

Hyster-Yale is een Amerikaans bedrijf dat heftrucks ontwerpt en fabriceert voor een mondiale markt. In Nijmegen is sinds 1953 een productielocatie gevestigd waar heftrucks volledig worden geassembleerd en waar, vanuit een groot onderdelenmagazijn, wereldwijd spare parts worden verzonden naar dealers en klanten. En daar komt fysiek werk bij kijken. Arjen Marrink, Manager Human Resources bij Hyster-Yale daarover:“bij zware werkzaamheden worden medewerkers ondersteund door allerlei hulpmiddelen maar door lage volumes en kleine series kan niet alles worden geautomatiseerd. We willen graag dat werkzaamheden op een juiste en gezonde manier worden uitgevoerd zodat de lichamelijke belasting geen klachten veroorzaakt.

“We voelen ons verantwoordelijk. We willen graag dat onze medewerkers gezond blijven.”

Arjen Marrink, Manager Human Resources bij Hyster-Yale.

Structureel aandacht voor gezond werken

In een omgeving met best wat lichamelijk werk is het belangrijk om blijvend aandacht te geven aan de gezondheid van je medewerkers. Arjen Marrink: “We voelen ons verantwoordelijk. We willen graag dat onze medewerkers gezond blijven. Wij bieden periodiek een PMO aan (Preventief Medisch Onderzoek), doen periodieke risico inventarisaties en trainen onze mensen preventief. Naast een bedrijfsarts en verzuimcoach on site, maken we ook gebruik van bedrijfsfysiotherapie on site.”

Fysieke klachten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. En wanneer er toch klachten zijn is een snelle behandeling belangrijk voor een spoedig herstel. Arjen Marrink: Een dagdeel in de week is Coen Jansen, bedrijfsfysiotherapeut bij LIJV, op locatie om mensen met fysieke klachten in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen. Een grote plus van deze structurele aandacht is dat Coen vanuit deze klachtenbehandeling bepaalde trends oppikt. Daar spelen we dan op in door specifieke preventieve trainingen voor onze medewerkers te organiseren om klachten in de toekomst te voorkomen.”

“Coen kent de mensen en de mensen kennen Coen. Hij komt naar de werkplek toe, neemt de situatie fysiek op en besluit wat verbetering nodig heeft.”

Lucie Corsen-Lintsen, HR Officer bij Hyster-Yale.

Bedrijfsfysiotherapie Incompany

Een bedrijfsfysiotherapeut écht op de werkvloer hebben ervaart Lucie Corsen-Lintsen, HR officer bij Hyster-Yale, als een groot voordeel; “Coen is een vast gezicht en al sinds 2019 verbonden aan onze organisatie. Coen is inmiddels een bekend gezicht binnen Hyster-Yale en heeft daarmee een vertrouwensband opgebouwd met onze medewerkers. Hij blijft ook niet ‘wachtend op klachten’ in de behandelkamer zitten. Hij loopt de productielijnen op, neemt de situatie fysiek op en besluit wat verbetering nodig heeft”.

Week van de gezondheid

Lucie Corsen-Lintsen heeft een ‘gezonde’ passie voor de gezondheid van medewerkers. Dit jaar organiseert zij voor de eerste maal ‘De week van de gezondheid’. Met onder andere een tiltraining, een workshop over gezond slapen, aandacht voor vitaliteit én het thema ‘hoe om te gaan met hybride werken’. Initiatieven als deze week worden gewaardeerd door het personeel. Al blijft het een zoektocht naar de juiste balans. “Advies over eetpatronen of het faciliteren van yogasessies is voor sommige medewerkers niet iets wat bij de verantwoordelijkheid van de werkgever hoort. Gezond leven is uiteindelijk een keuze van ieder individu zelf. Met een PMO en de genoemde programma’s proberen wij mensen wél in beweging te krijgen. En dat onze medewerkers zo laagdrempelig bij een fysiotherapeut kunnen binnen lopen, wordt erg op prijs gesteld”, aldus Arjen Marrink.

Wat Bedrijsfysiotherapie Incompany oplevert

De zichtbaarheid van de fysiotherapeut op de werkvloer wordt als zeer prettig ervaren door medewerkers én leidinggevenden. Klachten worden in een vroeg stadium gesignaleerd en behandeld met een relatief korte herstelperiode als resultaat. (Langdurige) uitval wordt zo vaak voorkomen. Door preventief te werken aan de gezondheid van onze medewerkers wordt de kans op verzuim verkleind.

Oplossingen op maat

Wil je meer weten over Bedrijfsfysiotherapie Incompany of andere oplossingen om gezond te werken ook bij zware fysieke belasting? Neem dan contact op met Remco van der Graaf, expert Fysieke Belasting bij LIJV.

Trainer/coach & expert Fysieke Belasting

Remco van der Graaf

Trainer/coach & expert Fysieke Belasting

Coen Jansen

Arjen Marrink, Manager Human Resources en Lucie Corsen-Lintsen, HR Officer bij Hyster-Yale.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.