Groepstraining
Slaap

Gezond slapen bij onregelmatige werktijden

Slaapproblemen de baas

Goed slapen verdient aandacht. Zeker wanneer je werkt op onregelmatige werktijden. Normaal brengen we een derde deel van ons leven slapend door. Dat is nodig om fysiek en mentaal te herstellen. Zodat we energie hebben voor het twee derde deel dat we wakker zijn. Bij werken in ploegendiensten wordt het natuurlijke bioritme verstoord en ontstaan er slaapproblemen.

Bioritme

‘s Nachts actief zijn verstoort het bioritme, zo blijkt uit onderzoek. Dit leidt tot problemen met slapen, het herstelvermogen en de hormoon- en energiehuishouding. Werk je in onregelmatige of wisselende ploegendienst dan raakt je biologische klok van slag. Wat kan leiden tot het ploegendienst syndroom (Shift Work Sleep Disorder).

Ploegendienst syndroom

Symptomen van het ploegendienst syndroom zij o.a.: slapeloosheid, geheugenproblemem en concentratieproblemen, hoofdpijn, etc. Slaapproblemen hebben een erg negatief effect op de gezondheid, de veiligheid, prestatie en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Gelukkig is er veel mogelijk om deze risico’s te beperken en zo gezond mogelijk onregelmatig te werken.

Hoe doen we dat?

Wij zijn slaapexperts: onze gecertificeerde slaaptrainers zijn opgeleid aan de Sleepschool in Londen. Op basis van deze kennis en Acceptance & Commitment Therapy (ACT) is deze succesvolle training ontwikkeld. Tijdens de training leren we jouw medewerkers wat ze zelf kunnen doen om hun gezondheid en functioneren zowel op het werk als thuis te verbeteren. Ook gaan we in op het verbeteren van de kwaliteit van leven naast het werk.

Slaaptraining

Een slaaptraining van LIJV is altijd maatwerk. Veel klanten hebben goede ervaringen met onze 3 uur durende groepsgewijze slaaptraining voor medewerkers in ploegendienst. Tijdens de training gaan we aan de slag met:

  • Inzicht in bioritme en het effect van ploegendienst op slaap
  • Belang van structuur binnen een onregelmatig leven en hoe je dat doet
  • Bewustwording van de eigen kwaliteit van slaap
  • Praktische en haalbare tools om je slaap te verbeteren

Aanvullende module

De training kan worden uitgebreid met 1-op-1 slaapcoaching door één van onze slaapcoaches.

Waar vindt de training plaats?

Deze training wordt bij jou op locatie gehouden.

Jouw LIJV-experts

Onze expert Slaap

Irma Leijten

Onze expert Slaap

Aline Kruit
Waarom ?

LIJV helpt je medewerkers, bij wie het natuurlijk bioritme verstoord wordt door werk in ploegendienst, om (weer) grip te krijgen en te houden op hun slaap. Zodat ze fysiek en mentaal beter herstellen en de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk worden beperkt.

Meer weten?

Graag iets meer weten over deze training? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Irma Leijten en Aline Kruit schreven een boek over onregelmatig werken en de invloed daarvan op slapen. Lees meer over Goede nacht.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.