Werkstress te lijf!

Blog: Brenda Wijns, trainer / coach en expert Mentaal herstel bij LIJV

Je voelt paniek, nóg een deadline! Als een zwaard van Damocles hangen de taken boven je hoofd. Wanneer?! Wanneer in hemelsnaam moet je dat rapport maken? Je had voor vandaag tijd gereserveerd. Mocht weer eens niet zo zijn… je planning liep compleet in het honderd. Telefoontjes die direct actie vereisten. Die spoedopdracht tussendoor. Al die ongelezen e-mails in je inbox… Teveel te doen, te weinig tijd. Voor je gevoel hobbel je continu achter de feiten aan. Stress!

Aandacht voor werkstress

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Iedereen heeft stress. Is dat erg? Niet altijd. Stress zorgt ervoor dat we alert zijn. Het helpt ons te focussen. Maar als we blijven hangen in de ‘opperste staat van paraatheid’ wordt stress ongezond. Dan is de balans zoek. En dat heeft vervelende gevolgen, dat weet ik uit ervaring. Laat ik beginnen met een metafoor die ik graag met jullie deel. Het vraag wat van je inlevingsvermogen en visualisatie maar wellicht herken je mijn gevoel.

Drijfzand

Je wandelt, verzonken in gedachten, in een uitgestrekt verlaten gebied dat veel weg heeft van een licht gemêleerd bruin tapijt. Ineens, voordat je er erg in hebt, zak je weg in een zanderige gelei. Drijfzand! De paniek slaat toe, je begint als een waanzinnige te spartelen en probeert met alle kracht die je in je hebt uit het drijfzand te komen. Helaas, na enige tijd merk je dat wat je doet, geen zin heeft. Je wordt steeds dieper naar beneden getrokken. Je wordt radeloos en ziet geen uitweg meer.

Vaste grond onder je voeten

Dan is daar plots die briljante ingeving. Om uit drijfzand te komen, heb je het drijfzand nodig.  Zand is zwaarder dan water, dus het zand trekt je naar beneden. Je kunt eruit komen als je in het watergedeelte komt. Je besluit één te worden met het drijfzand en zorgt er voor dat je horizontaal komt te liggen. Heel langzaam en voorzichtig bevrijd je je benen. Als dat gelukt is, breng je jezelf in veiligheid door rustig en in een constante beweging achterwaarts te peddelen. Wanneer je de rand van het drijfzand bent genaderd, rol je naar de stevige ondergrond. Vaste grond onder je voeten voelde niet eerder zo ontzettend fijn.

Stop met spartelen

Ik krijg van medewerkers regelmatig de vraag; hoe kom ik van dat vervelende, onrustige, gestreste gevoel af? Met andere woorden, hoe raak ik uit het drijfzand? Wij zijn geneigd om te gaan spartelen. Weg van het vervelende gevoel dat we werkdruk noemen. We ‘gooien’ er een cursusje Timemanagement tegenaan, in de hoop dat daarna beter gaat. Mijn advies: stop met spartelen. Je hebt het gevoel van werkstress nodig om hieruit te komen. Ren niet weg van dit gevoel.

Werkstress te lijf!

Bij LIJV gaan we werkstress te lijf met ACT coaching. ACT is meer dan een therapie. Het is een manier van leven. Je klachten verminderen door gevoelens en gedachten te verwelkomen in plaats van er tegen te vechten. Het gaat om accepteren en loslaten, je veerkracht vergroten.

Wil jij samen met mij naar jouw drijfzand kijken en ben je benieuwd hoe ACT jouw (werk)leven kan veranderen? Neem dan contact met ons op

Brenda Wijns
Trainer / Coach & Expert Mentaal herstel

Wil je meer weten over mentaal herstel? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Brenda Wijns

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.