Alleen al het samenstellen van het kerstmenu bezorgt veel mensen rode vlekken. Laat staan de uitvoering ervan. Maar jij gooit het dit jaar over een andere boeg. Jij laat je niet gek maken! Geen hoogdravende culinaire uitspattingen, geen kerstkookgekte. Niets van dit alles. Jij gaat met kerst gewoon gezellig gourmetten. Voor jou geen stressmis!
Maar dan…
Knapperend haardvuur, een prachtig versierde boom en het hele gezin op z’n kerstbest. Voordat iedereen aanschuift, werp je nog een vluchtige blik op de feestelijk gedekte tafel. Sausjes, check! Groenten, aardappeltjes, check! Vlees?! Vis? De schrik slaat je om het hart. Nee! Je bent vergeten om de luxe gourmetschotel, die je drie weken geleden bestelde, op te halen bij de slager (true story). “Grrrr, wat ben ik toch een oen! Zelfs gourmetten loopt bij mij nog in de soep. Hoe simpel kan het zijn. Ik kan ook niks”. Voor je gevoel heb je gefaald, je voelt je rot.
Omgaan met missers
Misschien herken je een negatieve gedachte als “Ik kan ook niks”. Het leven is geen ponykamp, het maken van missers en fouten is iets wat hoort bij het mens zijn. Het zou mooi zijn als je anders met dit soort negatieve gedachten kunt omgaan. Dat scheelt een hoop energie en frustratie.
Lastige gedachten worden problematisch wanneer je ze al jouw aandacht geeft. Want iets wat je aandacht geeft, groeit. Defuseren helpt je om afstand te creëren tussen jou en je gedachten. Het betekent minder impact geven aan je gedachten, zodat deze je minder snel raken. Dat is heel fijn, want daardoor ontstaat er weer ruimte in je hoofd die je kan gebruiken om te doen wat jij belangrijk en waardevol vindt. Hoe doe je dat?
Defuseren kan je leren
Ook jij kan leren defuseren. Om je een idee te geven, delen we een korte oefening:
Ik heb de gedachte dat…
Bedenk een gedachte die je van slag maakt: “Ik kan ook niks.” Focus 10 seconden helemaal op deze gedachten. Zet nu de zin “Ik heb de gedachte dat …” voor die gedachte. Herhaal dit. Wat merk je op?
Maak de zin nog iets langer: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat …”
Wat gebeurt er als je deze oefening doet? Precies! Je kunt iets denken, zónder dat het betekent dat je zo bent. Woorden zijn maar woorden.
Je psychologische flexibiliteit vergroten?
Deze oefening maakt je natuurlijk geen defusie-expert. Er is meer nodig om efficiënt om te leren gaan met negatieve emoties en alledaagse uitdagingen als bijvoorbeeld stress of perfectionisme.
LIJV helpt je graag je psychologische flexibiliteit te vergroten en efficiënt omgaan met de grillen van het leven.
Esther Hoekveld
Coördinator Cliëntbegeleiding
Wil je meer weten over mentaal herstel? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.