Veel mooier dan de sport zelf, zijn de materialen ‘nodig’ voor de beoefening ervan. Een Bianchi Oltre Xr3 racefiets voor 3 zondagen per jaar een rondje om de kerk, nieuwe Nike Air Jordan’s voor een uurtje recreantenbasketbal…of zo werd ik laatst verrast met een Garmin Vivoactive 3 met ingebouwde hartslagmeter en gps. Geluk zit ‘m vaak gewoon in gadgets.
Virtuele beloning
Deze smartwatch meet de hele dag door je stappen, traptreden en verbrandde calorieën. Tot voor kort had ik gedacht: who cares?! Maar het apparaatje is slimmer dan ik. Het weet stiekem waar ik gelukkig van word; een trofee, blijkbaar. Bij elke ‘prestatie’ trilt het om mijn pols en feliciteert het horloge me met het behalen van een doel.
Goed voor jezelf zorgen
Zoals velen werk ik nu vaak thuis. Dat betekent laveren tussen zolder, waar de rust heerst maar de wifi niet, en de woonkamer, waar ‘groep 6 en 4’ vanaf 14:30 uur de dienst uitmaken. Van Garmin moet ik dagelijks 12 keer de trappen op en af. Het ligt aan de koffiebehoefte, maar de eerste beloning is vaak al voor het middaguur binnen. En dat is lekker, zeg ik met gepaste schaamte. Met lichte weerzin keek ik 2 decennia geleden naar de Tamagotchi rage. De overeenkomst met ‘activity tracking’ is echter groot. Alleen word ik nu niet beloond voor de goede zorg van een virtueel huisdier, maar door goed voor mezelf te zorgen. Dat is winst.
Op weg naar een gezondere leefstijl
De intelligente lockdown heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloedt. Ruim een derde bewoog minder, velen hadden last van stress en de ‘overlevingsmodus’ zorgde ervoor dat mensen minder gevoelig zijn voor prikkels van honger of verzadiging. Mensen met levensstijlziekten, zoals diabetes en overgewicht, zijn kwetsbaar gebleken. Het lijkt erop dat we de komende jaren nog wel zoet zijn met covid. Hoe gaan we daar als samenleving mee om? Gezonde voeding en voldoende beweging verdienen in ieder geval een plaats hoog op de agenda.
Gedragsverandering stimuleren
Nu ieders leefomgeving bij elke coronagolf weer (tijdelijk) wordt verkleind, is een positieve leefstijlverandering nog lastiger. Leuk, met zijn allen thuis sporten, maar op een gegeven moment kennen de kids de video’s van Nathan en Lavezzi Rutjes wel (niets dan lof trouwens voor de familie Rutjes, hier spreekt een fan). ’s Avonds niet kunnen sporten, weer voor de tv hangen, met die zak Croky Bolognese binnen handbereik, helpen nu eenmaal niet om gezonder te gaan leven.
Maar hoe dan?
Als ik een autoriteit was op het gebied van leefstijlverandering en Garmin had me een x-bedrag geboden, dan was ik nu verder gegaan met het bejubelen van de effecten van de Vivoactive 3. Helaas… Om toch waardevolle content toe te voegen aan dit blog heb ik mijn collega Karin Terpstra, Expert Voeding en Beweging bij LIJV, gevraagd om wat tips. Zodat je nu een start kunt maken met gezondere voeding en meer beweging.
6 quick wins
- Stop het zitten en ga staan. Zitten vertraagt je stofwisseling al na een half uur en je doorbloeding wordt minder goed. Hierdoor krijgen je hersenen ook minder zuurstof en voel je je eerder duf en minder geconcentreerd.
- Makkelijk meer bewegen. Meer bewegen wil niet zeggen dat je ineens heel fanatiek moet gaan sporten. Probeer je ‘uitjes’ naar de supermarkt eens te zien als een manier om wat extra beweging te pakken en ga er lekker wandelend naar toe.
- Kijk scherp naar je eet- en drinkpatroon. Is er wat veranderd? Dronk je voor de coronacrisis doordeweeks geen alcohol? Doe dat nu dan ook niet. Nam je voorheen je ontbijt, lunch en avondeten op vaste tijdstippen? Probeer dat tijdens de dagen dat je thuiswerkt ook aan te houden.
- Sport samen, eventueel virtueel. Zijn er mensen in je omgeving die meer willen sporten? Hardlopen of een stevige wandeling in het bos of park kan vaak wel. Of spreek een tijd af om samen via Skype, MS teams of Houseparty wat (kracht)oefeningen te doen. De 7-minute work-out is hier een voorbeeld van.
- Neem voldoende tijd voor ontspanning. Je bent misschien wel meer thuis nu, maar richt je tijd ook zo in dat je af en toe even helemaal niets hoeft en weinig prikkels krijgt. Ongemerkt kijken we heel wat langer op onze telefoon dan we willen. Je hersenen blijven dan ‘aan’ staan. Gun jezelf tijd zonder telefoon en andere afleiders om weer helemaal op te laden.
- Onzekerheid en veranderingen veroorzaken vaak onrust. Dit kan een negatief effect hebben op je slaappatroon. Merk je dat je moeilijker in slaap kan komen of nog lang ligt te piekeren? Goed slapen begint overdag. Wellicht geeft het je meer rust als je het nieuws minder intensief volgt.
Aan de slag
Wil jij aan de slag met gedragsverandering die nodig is om je leefstijl blijvend te verbeteren? Misschien is de nieuwe Online Training Voeding en Beweging iets voor jou? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met LIJV. We helpen je graag.
Thijs Busser
Projectmanager Communicatie bij LIJV
Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.
Wil je wat meer informatie over onze oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!