Om 7.00 uur aan je werkdag beginnen is voor bouwvakkers eerder regel dan uitzondering. Dus met ietwat kleine oogjes van het relatieve vroege opstaan, sta ik deze ochtend op een bouwplaats tussen steigermaterialen, pallets met houten balken en een keet, waar hopelijk een koffiezetapparaat staat te pruttelen.
Fit naar je pensioen
Ik geef vandaag de training Fit naar je pensioen. De groep bestaat uit 8 oude rotten die hun hele carrière al trouw zijn aan het bouwvakkersvak. Zij zijn bekend met het klappen van de zweep…de belasting die ‘de bouw’ van het lichaam vraagt en de klachten die het lichamelijk zware werk soms met zich meebrengt. Tussen deze berg aan ervaring staat één nieuweling, Thijs. Energiek, jong en voor wie een pensioen nog héél ver van zijn bed staat. “Het is voor hem nog de ver-van-mijn-bed show. Dus kleine kans dat ie gaat luisteren” wordt er door één van zijn collega’s vooraf in mijn oor gefluisterd.
Belasting en belastbaarheid
Ik start de training met het geven van achtergrondinformatie over belasting en belastbaarheid. Groepsgewijs praten we het over de fysieke belasting in het dagelijks werk, over de lichamelijke klachten die de mannen ervaren én hoe dat zo is gekomen. De oudgedienden kunnen duidelijk aangeven waardoor de fysieke ongemakken zijn ontstaan en hoe dit voorkomen had kunnen worden met de kennis, maatregelen en hulpmiddelen van nu. Zoals voorspeld heeft de nieuweling moeite om zijn aandacht erbij te houden. Fysieke klachten door het werk zijn hem duidelijk (nog) vreemd.
GERT
Met het klimmen der jaren wordt alles minder behalve de rimpels, zeggen ze wel eens. Maar waar hebben we het precies over? Om dát te ervaren gaan we in de training aan de slag met GERT. GERT (GERonTologische Simulator) is ons verouderingspak. Dit pak biedt de mogelijkheid de typische beperkingen van ouder worden te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan verlies van kracht en coördinatie, stijfheid van gewrichten, slechter zien en minder horen, etc. Om te ervaren met welke beperkingen zijn oudere collega’s te maken hebben, hijsen we Thijs in het ouderdomspak.
Respect
Vóórdat Thijs daadwerkelijk het pak aantrekt, legt hij een parcours af waarbij zijn hartslag wordt gemeten en een timer wordt gezet om te kijken hoe lang hij erover doet. Ook vraag ik hem hoe zwaar het is en beoordeel ik hoe soepel het eruit ziet.
En dan is het zover. Thijs krijgt verschillende braces met gewichten om: enkelgewichten voor verminderde spierkracht, een kniebrace, een gewichtsvest van bijna 10 kilo, een brace om de ellebogen, handschoentjes waardoor de polsen minder goed kunnen bewegen en een nekbrace, een speciale bril voor minder zicht en oordoppen om een verminderd gehoor te simuleren.
Hetzelfde parcours legt hij opnieuw af, mét GERT. Dat ziet er een stuk minder soepel uit kan ik je vertellen. Met veel hijgen, puffen en een stuk langzamer dan daarnet, komt Thijs bij de eindstreep. Hij kan niet wachten om het pak weer uit te trekken. “Woooh, respect voor jullie mannen! Ik kan dit pak uitdoen maar jullie niet meer. Als ik me bedenk dat ik hiermee de hele dag rond moet lopen…”
Het kwartje is gevallen, niet alleen bij Thijs. De medewerkers weten nu hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen om zo de gevolgen van het ouder worden te minimaliseren. Daarnaast is het teamgevoel na de training nóg groter dan voorheen. Als arbeidsfysiotherapeut is dat iets wat mij gelukkig en tevreden stemt.
Trainer / Expert Fysieke Belasting
Lees hier meer over arbeidsfit blijven bij fysiek zwaar werk. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!