Bij fysieke belasting denk je misschien al snel aan fysiek zware beroepen zoals bouwvakker, verhuizer of verpleegkundige. Toch heeft iedere medewerker te maken met fysieke belasting. Of je nu werkt in de zorg, op de bouw of op kantoor. Zo zijn er naast beroepen die lichamelijk zwaar zijn, werkzaamheden waarbij medewerkers veel repeterende bewegingen uitvoeren, of waarin medewerkers in ongunstige werkhoudingen moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die boven hun macht moeten werken, veelvuldig moeten bukken of lang moeten staan. Ook trillingen door gereedschappen en voertuigen kan zorgen voor lichamelijke overbelasting en hiermee pijn aan nek, rug, armen of benen veroorzaken. Én dan is er nog een vorm van lichamelijke belasting die nog weleens wordt vergeten, namelijk zittend werk.
Overbelasting voorkomen, hoe doe je dat?
Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst een derde van het ziekteverzuim komt door fysieke overbelasting. Te hoge, maar ook te lage fysieke belasting, kan leiden tot klachten van spieren, banden en/of gewrichten of erger nog tot verzuim. Genoeg redenen om te proberen dit te voorkomen. Maar hoe dat je dat? Daar hebben we het over in deze podcast. En die komt deze keer niet uit de studio, maar van buiten. Van Busser Buiten om precies te zijn. Merle Heijmans en Lotte Van Zuijdam, Experts Fysieke Belasting bij LIJV, staan weer eens met de voeten in de klei om advies te geven aan medewerkers bij het aanleggen van tuinen en zwembaden. Nieuwsgierig? Luister dan naar deze podcast!
Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!