Blog Irma Leijten: COVID 19 – Weg houvast en structuur, hallo slaapproblemen!

Hoe is met jouw slaap gesteld tegenwoordig? Vroeger, in het normale leven vóór corona,  viel ik als een blok in slaap zodra mijn hoofd het kussen raakte, en daar hoefde ik niets voor te doen. Dat is nu wel anders, helaas. Het duurt lang voordat ik de slaap kan vatten. Steeds vaker.

Verzet

“Hoe kan ‘t dat ik als slaapcoach notabene, zélf uren wakker ligt? Wat doe ik anders? Heb ik onbewust stress? Zeg! Je bent coach, dit kun je toch zeker wel oplossen?” Zodra ik in bed lig stap ik in de beruchte gedachtentrein. Door al die gedachten die keer op keer de revue passeren, komt de ‘trein’ écht goed op stoom. Er is geen houden meer aan, de trein raast maar door. Ik verzet me tegen het niet lekker kunnen slapen. Geen aanrader, weet ik zelf als geen ander.

Bye bye structuur

“Tijd om aan de noodrem te trekken. Stop! Eerst tot rust komen, adem eerst eens twee minuten rustig door.”, hoor ik me tegen mezelf zeggen. Daarna onderzoek ik nieuwsgierig wat er aan de hand is en wat het met me doet. Een aha-erlebnis volgt. Mijn dagelijkse structuur zoals die vóór COVID-19 was, is totaal verdwenen. Niet meer ’s morgens op de fiets naar kantoor of naar klanten. Geen kletspraatje met collega’s op de gang. Geen trainingen en coaching verzorgen op locatie. Niet ’s avonds lekker sporten, een hapje eten of borrelen met vrienden. Ik werk thuis achter mijn laptop, elke dag. Mijn avonden bestaan uit televisie kijken, puzzelen en lezen. Niet zo vreemd dat ik minder slaap. Er is ontzettend veel veranderd.

Arghhh, dat brein van mij

Vrijwel meteen na mijn aha-moment, zet mijn brein een nieuwe gedachtetrein in. “Nou! Waar heb je het over zeg? Jij hebt nog een baan. Waar maak jij je druk over dan? Kijk naar de horeca, de kunst- en amusementssector, de mensen die werken in de zorg… die hebben het pas zwaar. Hoezo lig jij wakker? En dat als slaapcoach.” Ik voel een lichte schaamte opkomen.

Arghhh, dat brein van mij. Gelukkig ken ik het al wat langer dan vandaag, het vindt al snel overal iets van.

Uiteindelijk kan ik er om glimlachen. Ik ontdek dat ik vanwege de lockdown veel minder beweeg én dat ik veel minder mensen zie. Twee elementen die voor mij super belangrijk zijn in het leven. Daar wil ik mee aan de slag. Want ook in coronatijd zijn hiervoor vast mogelijkheden te vinden. Al is het waarschijnlijk in een andere vorm.

Toch een beetje samen

Ik bel meteen een vriendin op om mijn ontdekking te delen. Dat voelde al goed zeg ;-).  Zij vertelt me heel enthousiast dat ze met de app Ommetje (van de Hersenstichting) aan de slag is gegaan. Ze heeft er plezier in “Je krijgt interessante weetjes, medailles en je kunt stijgen op de ranglijst. Echt leuk! Mij motiveert het enorm.”

Direct de volgende ochtend ga ik, nog vóórdat ik achter mijn laptop kruip, wandelend naar de supermarkt. Én met een omweg. Eenmaal thuis ontdek ik dat ik vergeten ben de app te activeren. Helaas, mijn ommetje is niet geregistreerd.  “Ik heb het écht gedaan.” app ik mijn vriendin. “Wat goed!” antwoordt ze. “Jij bent intrinsiek gemotiveerd, ik moet het hebben van punten scoren”.

Hoewel ik in mijn eentje naar de supermarkt heb gewandeld, voelt het voor mij toch een beetje samen. En dat voelt fijn!

Zo kan het ook

Nu, een aantal weken later, gaat het een stuk beter met mijn slaap. Een ommetje in de ochtend is een vast ritueel geworden. Tussen de middag of aan het einde van de dag ga ik nóg een keer naar buiten; wandelen, fietsen, trimmen of tennissen. Ik heb een nieuwe beweegstructuur die helemaal past bij nu.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet de ommetje app mij aangezet heeft tot bewegen, dat heeft mijn vriendin gedaan. Het heeft ons wel verbonden. We appen elkaar over onze ommetjes, houden de ranking natuurlijk scherp in de gaten en zijn samen trots op de extra punten en medailles die we halen. We hebben contact, plezier en beweging. Al is mijn huidige dag structuur misschien anders als voor COVID, er is weer structuur en dat levert me plezier op. Zou ik daarom beter slapen? Ik denk het wel. 🙂

Bewegen als slaapmiddel

Bewegen is natuurlijk goed om héél veel redenen. Waarom regelmatig bewegen goed is voor slaap lees je hieronder:

  • Bewegen helpt bij de opbouw van voldoende slaapurgentie voor de komende nacht
  • Regelmatig bewegen stimuleert diepe slaap, die belangrijk is voor je gezondheid en energie
  • Bewegen geeft plezier en voldoening. Een tevreden gevoel geeft rust, waardoor slaap welkom is
  • Dagelijks 20 minuten buiten wandelen in het daglicht stimuleert het natuurlijke slaap-waakritme
  • De vaste beweegmomenten geven je dag weer structuur en regelmaat, wat slaap stimuleert
  • Door te wandelen met aandacht voor de dingen om je heen, word je vaardiger in het afstand nemen en loslaten van niet helpende gedachten. Dat geeft je meer rust en brengt je dichter bij slaap

Trainer / coach / docente / spreker / auteur

Irma Leijten

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.