Investeren in je nachtrust levert veel meer op dan je denkt

Blog: Irma Leijten, trainer / coach en expert Slaap bij LIJV

De gevolgen van slaapproblemen zie je vaak terug op de werkvloer. In onderstaande blog vertelt Irma Leijten, trainer/coach en expert op het gebied van slaap, waarom investeren in nachtrust veel meer oplevert dan je denkt.

Je hebt van die dagen…

Ik heb me gisteren verontschuldigd bij mijn collega’s. Ik was niet echt gezellig. Kortaf, knorrig en onredelijk. Waardoor het kwam? Na een nacht eindeloos woelen viel ik pas tegen het ochtendgloren in slaap. Te weinig nachtrust dus, waardoor ik met het verkeerde been uit bed ben gestapt! Omdat ik daarvan baalde, raakte ik steeds verder uit mijn doen. Ik merkte dat ik me niet goed kon concentreren, er weinig uit mijn vingers kwam en het nemen van een beslissing ontzettend moeizaam ging. Als ik vandaag, na een heerlijke nachtrust, nog eens terugkijk, heb ik gisteren ook nog eens verkeerde keuzes gemaakt. Ai…

Consequenties van slecht slapen

Slecht slapen is niet alleen ‘s nachts heel vervelend, het wreekt zich ook overdag. Zelfs al na 1 slechte nachtrust. Hoe moet het dan zijn voor mensen die vaker slecht slapen? Dat zijn er nogal wat. Uit NIPO onderzoek blijkt dat 1 op de 6 werkende Nederlanders last heeft van slaapproblemen. En bij mensen die in ploegendienst werken is dat zelfs 4 op de 10!

Wist je dat…

Van alle mensen met slaapproblemen;

  • 14% zich weleens ziek meldt,
  • 25% fouten maakt en 68% meer tijd nodig heeft om taken af te maken,
  • 59% zich niet goed kan concentreren, wat bij vergaderingen oploopt tot zelfs 69%
  • 72% gefrustreerd is en motivatieproblemen ervaart.

TNS NIPO, 2016, Culpin et. al, 2016

Slecht slapen heeft dus impact op ons presteren en daarmee op onze veiligheid en gezondheid.

Kosten van slecht slapen

Wat is de prijs die we betalen voor slecht slapen? RAND Europe deed er in 2016 onderzoek naar. De uitkomsten voor Nederland:

  • Het kost bedrijven jaarlijks zo’n € 2.000,- per medewerker
  • Het kost onze maatschappij jaarlijks zo’n 12,4 miljard Euro

Ter vergelijking, onze files kosten jaarlijks ca 1,2 miljard Euro.

Hoe slaap jij?

Het overkomt ons allemaal weleens dat je een nacht slecht slaapt. Zelfs iemand als ik, trainer/coach op het gebied van slaap, heeft soms een slechte nacht. Maar wat als het vaker voorkomt? Of erger nog, als je al weken stoeit met je slaap? Naar de huisarts? Medicijnen nemen? Stoppen met koffie drinken ’s avonds? Schaapjes tellen? Oordopjes in?

Snelle oplossingen die niet werken

We leven in een dynamische maatschappij en we willen dus het liefst een snelle oplossing voor die lastige gevolgen van slaaptekort. Heel begrijpelijk en dus verzinnen ‘slaapexperts’ van alles om slechte slapers tegemoet te komen; muziek met delta geluidsgolven, voedingsmiddelen en -supplementen met tryptofaan, slaaprobots, natuurlijke slaapmedicatie en ga zo maar door. Het internet staat er vol mee. Met regelmaat hoor ik de ervaringen van mensen die hun toevlucht zochten tot deze slaaphulpmiddelen. Het heeft allemaal niet blijvend geholpen…

Iedereen kan (weer) slapen

Je wilt zó graag snel van dat slaapprobleem af. Maar dat is precies de reden waarom je er juist niet vanaf komt. Het verlangen naar die snelle oplossing activeert ons brein: Gedachten als ‘zou dit nu helpen?’ of ‘hé, gisteren hielp het en nu lig ik toch weer wakker’ en ‘hoe moet dat morgen nou? Ik hou dit niet meer vol!’ maken je alerter en drijven je juist verder weg van slaap.

Een echte oplossing is wel degelijk mogelijk: leren accepteren dat je slecht slaapt, inzien wat je slaap verstoort en daarmee aan de slag gaan om je natuurlijke slaapvermogen te trainen. Iedereen heeft namelijk een natuurlijk vermogen om te kunnen slapen, maar door chronische stress of een ingrijpende gebeurtenis kan dit vermogen verstoord raken. Gelukkig is dat ook weer te herstellen, al vergt dat wel enige oefening. Vergelijk het met een voetballer die moet oefenen om een vrije trap (onder druk) in de rechter bovenhoek te plaatsen.

Opbrengsten van goed slapen

We investeren veel geld in het trainen van vaardigheden, het ontwikkelen van talenten en een mooie werkplek met IT die niets te wensen overlaat. Allemaal om zo optimaal mogelijk te presteren. Waarom niet investeren in het trainen van onze natuurlijke slaap? Goed slapen levert namelijk zoveel op!

  • Een uitgerust brein, veel energie en daarmee goede werkprestaties
  • Een stralend humeur en een gulle lach, wat resulteert in goede sfeer en creativiteit
  • Een veilige werkomgeving
  • Minder verzuim en dus continuïteit voor de organisatie

Organisaties die gezond slapen

Op het eerste gezicht lijkt ‘lekker slapen’ niet de juiste doelstelling om de werkdag te beginnen. Steeds meer bedrijven realiseren zich echter hóe belangrijk gezonde slaap is. En niet alleen als je medewerkers in ploegendienst werken. Kort door de bocht: slaap zorgt voor fysiek en mentaal herstel. Waardoor je energie hebt om lekker te werken.

Wij bij LIJV zijn slaap experts. Onze bewezen effectieve aanpak is gebaseerd op 5 stappen. We gebruiken daarbij de Acceptance Commitment Therapy (ACT). Neem contact met ons op als je hulp kan gebruiken bij het (weer) gezond laten slapen van je medewerkers.

Irma Leijten
Trainer / Coach & Expert Slaap

Wil je meer weten over slaapcoaching? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.