Blog: Leidinggeven aan thuiswerkers? KANS-loos!

We werken met zijn allen heel veel thuis nu. In de toekomst zal dit in een meer hybride vorm blijven. De thuiswerkplek en de manier van thuiswerken zijn vaak echt anders dan op kantoor. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat je medewerkers KANS-loos (zonder Klachten aan Armen, Nek en/of Schouders) blijven?

Lichamelijke klachten en thuiswerken

We zien uit vragenlijsten dat steeds meer mensen lichamelijke klachten ontwikkelen met het thuiswerken. Het blijkt echter dat weinigen lichamelijke klachten melden en hulp vragen. Hoe signaleer je deze op tijd? Waar ligt de verantwoordelijkheid voor de gezondheid? Wat moet ik regelen als werkgever? En vooral, hoe houd je je medewerkers inzetbaar?

5 tips om KANS-loos thuis te werken

# 1 Maak als werkgever een thuiswerkbeleid

Wat regel je als werkgever (stoel?, beeldscherm?, werkplekonderzoek? Etc.). Het is vaak de onduidelijkheid die tot wrevel leidt. Dus maak heldere afspraken en communiceer deze goed.

# 2 Licht je mensen voor over gezond thuiswerken

Dit kan in een webinar (kleine of grote groep). Waarin niet alleen gesproken wordt over de werkplekinstelling maar ook over gezond gedrag en eigen verantwoordelijkheid.

# 3 Leid ergocoaches op

De ergocoach kan mensen helpen met vragen en beginnende klachten. Kan tips geven en helpen bij een juiste werkplek instelling thuis. Je zorgt dat er een laagdrempelige mogelijkheid is voor eerste hulp bij klachten. Daarbij kunnen zij gezond werken op de kaart zetten en houden.

# 4 Blijf in contact met je medewerkers

Hoe gaat het écht thuis? Mensen melden zich minder snel als er zaken spelen. Het is belangrijk deze drempel laag te houden. Verwijs door waar jij niet verder kunt helpen.

# 5 Creëer een voedingsbodem voor gezond gedrag

Zorg voor goed voorbeeldgedrag. Stimuleer mensen om voldoende te bewegen en te herstellen. Verwacht niet dat ze non-stop bereikbaar zijn.

*KANS = Klachten Arm Nek en Schouder

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Paul van Haaren

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.