Blog: Terug in het ritme komen na je (zomer)vakantie, of niet?

Een prachtige wandeling door de Franse Alpen, dat is voor mij écht genieten. De mooie uitzichten, de kleurige bloemenpracht en niet te vergeten de sierlijke watervallen. In mijn vakanties ga ik dan ook graag naar de bergen. Ik kom er mentaal heerlijk tot rust en kan er het werk erg goed loslaten 😉. Ik geniet van kleine dingen zoals ’s morgens op je gemak naar de plaatselijke bakker voor een lekker vers brood, een heerlijke kop koffie… van het feit dat niets moet, dat gewoon lekker lummelen oké is. Samen zijn met mijn gezin en wel zien wat de dag ons brengt. Daar waar ik door het jaar heen geen boek uitgelezen krijg, vlieg ik in de vakantie met gemak door de ‘dikste pil’. Júist die kleine dingen zijn voor mij een manier om te ontspannen en de batterij weer flink op te laden.

After holiday dip

Maar aan alles komt een eind, dus ook aan deze heerlijke periode. En al heb ik heel leuk werk, echt zin om meteen vol gas uit de startblokken te schieten heb ik niet. En ik ben hierin niet de enige; uit een onderzoek blijkt meer dan 60% van de mensen zelfs last te hebben van een ‘after holiday dip’. Mensen maken tijdens hun vakantie vaak de meest geweldige voornemens. “Thuis ga ik door met lezen en minder voor de beeldbuis hangen. Hoezo Keto? Ik ga op social media-dieet! Een uurtje eerder naar bed is me tijdens de vakantie bijzonder goed bevallen, ga ik thuis ook doen. En ik maak me niet druk meer als mijn kinderen hun kamer niet opruimen…zonde van mijn energie!”. Maar waarom komt er in de praktijk zo weinig van die voornemens terecht?

Agendahedonisme

Het zo efficiënt mogelijk met onze tijd omgaan vind ik een prikkelend thema. Dit komt mede door een boek dat ik, jawel, tijdens mijn vakantie gelezen heb. Agendahedonisme, geschreven door Tom Grosfeld. Op de een of andere manier voelen we allemaal de behoefte om niet alleen onze werktijd heel efficiënt te plannen, maar ook onze privétijd. Even naar mezelf kijkend… op maandagavond kan ik na het eten nog net even het grasmaaien vóórdat ik ga padellen. ’s Ochtends doe ik vóór het werk even snel boodschappen want dan is het zo lekker rustig in de winkel. En ook plezier probeer ik te plannen. Zo staat volgende week vrijdag een kroegavond met oud-studiegenoten op de planning. Spontaan binnenvallen bij vrienden doe ik niet. Natuurlijk plannen we wel een gezellige borrel in onze agenda. Dat kan ál over 4 weken. Dat strakke keurslijf waar we onszelf graag in persen komt na de vakantie weer tot volle wasdom. Het vakantiegevoel is dan als sneeuw voor de zon verdwenen.

Meer lummelen, minder plannen

Ik neem me voor om minder efficiënt met de privé-tijd om te gaan. Dat geeft meer ruimte in mijn hoofd. Ik ga meer lummelen. Een beetje minder moeten en plannen. Het ritme na de vakantie mag voortaan wat losser. Dus, zo meteen éérst maar eens op mijn gemak een kop koffie drinken en een beetje uit het raam staren. Stap 1 is dan gezet.

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Paul van Haaren

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.