Blog: Thuiswerken; struggle of een walhalla

Thuiswerken, voor de een is het een walhalla. Voor de ander is het soms een (z)ware struggle. Misschien ben jij iemand die zich gelukkig prijst met een fantastisch ingericht ‘thuiskantoor’ op zolder waar je in alle rust bergen werk verzet. Een ander is wellicht veroordeeld tot werken aan de eettafel, zich ondertussen ergerend aan een puber die volledig vergroeid is met zijn telefoon en verveeld op de bank hangt. Óf kan je niet eens éven rustig bellen omdat die van ‘groep 3’ niet meewerkt… MaMaaa…PaPaaa!!!.

Verlangen naar…

Omdat 5 dagen werken op kantoor niet langer de norm is, kom ik regelmatig bij mensen thuis die gezondheidsklachten hebben ontwikkeld door het vele thuiswerken. Ook dan hoor ik verschillende ervaringen. Sommigen vinden het thuiswerken écht genieten. Ze hebben dan vaak een prettige werkplek thuis en kunnen een duidelijke verdeling tussen ‘werkmodus’ en ‘privémodus’ maken. Dit geldt niet voor iedereen. Voor anderen is het thuiswerken juist lastig. Ze missen de vertrouwde gezichten van collega’s en verlangen hevig naar de rust en het comfort van de werkplek op kantoor.

Biologische wezens

Dat verlangen kan komen door een aspect dat bij veel thuiswerken nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Het feit dat we biologische wezens zijn. Dat heeft nu eenmaal gevolgen. In de afgelopen 300.000 jaar zijn we geëvolueerd tot wie we nu zijn. We zijn hier gekomen doordat effectief overlevingsgedrag beloond werd. Zo zijn we niet de sterkste of snelste maar hebben we andere onderscheidende vermogens. We kunnen zaken bijvoorbeeld lang volhouden en zijn vooral goed in samenwerken. Nou ja, meestal dan 😉.

Feel good

Elke keer als we ervaren dat we goed samenwerken, geeft ons dat een goed gevoel. Dat fijne gevoel wordt veroorzaakt door een beloningshormoon dat serotonine heet. Het komt vooral vrij als we ons gewaardeerd en vertrouwd voelen… als we erkenning krijgen.

Een andere belangrijke stof die bepalend is voor onze gemoedstoestand is oxytocine. Ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine versterkt sociale banden en geeft een gevoel van vertrouwen. Hoe meer van dit knuffelhormoon, hoe beter dus. Het komt vrij als we ook echt fysiek bij elkaar in de buurt zijn. Tja…

Gemis

Door het vele thuiswerken zijn we niet alleen fysiek minder bij elkaar. Ook is er het gemis van de koffieautomaatpraatjes, het schouderklopje van een collega, de lunchwandelingen met de mensen waar je vertrouwd mee bent. Of zomaar een kort praatje op de gang over de gezondheid van je ouders of het enorme gezellige weekend dat je hebt gehad. Hierdoor komen er minder ‘feel good’ stofjes vrij bij veel mensen en dat geeft een minder goed gevoel. Dat kan zelfs leiden tot slechter slapen, een minder goede concentratie of stress. Werk is dus een groter sociaal gebeuren dan je misschien zou denken.

Lekker thuiswerken

De basis van lekker thuis kunnen werken zit vaak in een prettige werkplek, voldoende beweging en ontspannen. En niet te vergeten het op peil houden van onze natuurlijke beloningshormonen. Hier ligt voor veel mensen een uitdaging. Helaas, er is geen standaard oplossing voor. Wél zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden. Namelijk:

  • Overleg bijvoorbeeld of je wel naar kantoor mag als je die behoefte voelt;
  • Spreek als het kan, fysiek af met collega’s;
  • Spreek je waardering naar elkaar uit;
  • Én geef elkaar vertrouwen.

Heel veel succes!

Heb je vragen? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Paul van Haaren
Trainer / Coach & Expert Mentaal herstel

Trainer / coach & expert Mentaal herstel

Paul van Haaren

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.